понеділок, 15 серпня 2011 05:15

Чиновники тікають із державної служби

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

В обласній, районних адміністраціях і Черкаському міськвиконкомі бракує чиновників. У багатьох підрозділах вакантними постійно є кілька місць.

— У нашому відділі за півтора року повністю змінився склад працівників. Я вже там була досвідченим фахівцем. У середньому більше року не витримували. Весь час вакансії висять, а як хто прийде, то два-три місяці — і заяву на стіл, — розказує черкаска 26-річна Тетяна Іванченко. Працювала рік і чотири місяці в службі у справах дітей Придніпровського райвиконкому Черкас. — За штатним розписом мали працювати шість осіб, а роботу тягнули вдвох-утрьох.

У Черкаському міськвиконкомі найбільше людей пішло із Департаменту житлово-комунального комплексу.

— Там не залишилося жодного управління, в якому не вийшов на пенсію керівник відділу, при чому, як правило, через інвалідність. І ця хвороба починає перекидатися на департамент архітектури. Те ж саме відбувається в райвиконкомах, — розповідає мер Черкас Сергій Одарич, 44 роки.

Влаштуватися на держслужбу тепер можна без проблем.

— У центрі зайнятості стояла, то мені сказали, що десь треба попрацювать хоча б півроку, щоб знову взяли. То я пішла на державну службу. Кума розповіла, що беруть усіх підряд, бо немає кому робить. Треба, щоб диплом був, і все, — розказує черкаска Оксана. Нещодавно вона влаштувалася на роботу в один із підрозділів облдержадміністрації. — Ще два місяці якось потерплю й піду. Тут же день і ніч треба людей приймать і відписувать усім начальникам, яку роботу проробила, як усе добре.

В облдержадміністрації та місцевих адміністраціях вакантні 170 місць. Це близько 10% від загальної кількості службовців.

— Причиною є низька зарплатня. Оклад молодого спеціаліста-держслужбовця — 1200 гривень. Він отримує чистими на картку 980 гривень. Сподіваємося, до кінця року матимемо реформу держуправління на місцях, а відтак і підвищення зарплатні. Вважаю, що молодому держслужбовцю треба зараз платити хоча б дві тисячі гривень у місяць, — каже заступник губернатора 59-річний Михайло Пузяк.

— Коли говорити про ринок праці, то в кожній сфері є дві складові: це умови роботи, заробітна платня, інша — це корпоративна культура, система цінностей, тобто те, ради чого людина приходить на роботу. Хвиля звільнень у державних структурах пов'язана більше із психологічним фактором, — пояснює директор черкаського консалтингового агентства "Персонал" Ірина Кіркіна, 48 років. — Молодь не затримується, бо не бачить перспектив, не знає, навіщо працювати, тому не готова перетерпіти якісь негаразди чи низьку зарплатню. У старших — це несумісність із новою владою.

Щоб не мати проблем із держслужбовцями, треба більше інформувати молодь, вважають в агенції.

— Треба популяризувати державну службу, шукати однодумців. Є ті, які хочуть працювати, але не вміють, їх треба вчити. А є молоді люди, які вже щось уміють, але не мають мотивації.

 

Підходящих кандидатур не було у двох районах

— Після помаранчевої революції більшість адміністрацій очолили керівники виборчих штабів, — розповідає 48-річний Леонід Даценко, на той час заступник голови обласного штабу Віктора Ющенка. — Не було підходящих кандидатур у двох районах — Кам'янському і Городищенському. А Київ вимагає, кажуть — у вас є доба, щоб знайти. У Кам'янський район приїхав із колишнім першим заступником губернатора Дмитром Лисуном. Близько 20.00 збираємо нараду. Місцеві лідери партій ніяк не можуть дійти згоди. Нарешті вирішили — є такий собі Іван Крамаренко, порядна людина. Коли збори закінчилися, було вже 22.00. Їдемо до Крамаренка, а той жив у селі, далеко від райцентру. Як добралися, уже ледь не північ. Коли він почув, чого ми приїхали, покрутив пальцем біля скроні. Лише коли Лисун показав посвідчення, то повірив.

 

Зараз ви читаєте новину «Чиновники тікають із державної служби ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути