понеділок, 20 лютого 2012 07:00

"Хоч і золотий палац зроби, а екологія нікудишня"

Автор: фото: Інна ІЩУК
  Світлана Буєвич навчає грі на баяні Лілію Ткаченко у своєму класі у музичній школі №2 у Черкасах
Світлана Буєвич навчає грі на баяні Лілію Ткаченко у своєму класі у музичній школі №2 у Черкасах

Черкаську музичну школу №2 на бульв. Шевченка переносять у приміщення колишньої тютюнової фабрики. Її безкоштовно передали у власність міста.

— Приміщення музичної школи в такому стані, що там не можна навчатися. Я не розумію, куди дивиться санепідемстанція, — каже мер Черкас Сергій Одарич, 44 роки.

Школа діє з 1969-го. Діти навчаються у двох сторічних будівлях, розташованих через дорогу. Із завучем Леонідом Жохою, 64 роки, зустрічаємося на зупинці. Її недавно обладнали й назвали "Музична школа". Усі маршрутки зупиняються за вимогою. До школи заходимо через нові металеві двері. На стелі видно пошкодження від талої води.

— Це тільки з цього боку такі недоліки, бо стелю ми перекрили років п'ять тому. Залишилося тільки підвісний потолок зробити, — говорить Леонід Жоха.

Ліворуч від входу — коридор із навчальними класами. Їх близько 40. Класи 3х3 м, бо більшість занять — індивідуальні. У кожному кабінеті є піаніно, письмовий стіл, шафа для навчальної літератури. На всіх стінах — біле шумоізоляційне покриття.

— А в новому приміщенні стіни з гіпсокартону. То не класи, не аудиторії, то акваріуми, — продовжує Жоха. — Тут обжите ж усе. Фахівці сказали, що на табачці треба метр ґрунту знімати, аби на територію можна було випустити дітей. Хоч і золотий палац зроби, а екологія нікудишня. Немає пришкільної ділянки. У мене хор 80 учнів. Куди їх випускати на проїжджу частину?

У школі навчаються 440 дітей з усього міста.

— Маємо два концертні зали, — каже викладач школи Ольга Панченко, 33 роки. Один з них розміщений ліворуч від входу. Там стоїть рояль й облаштовані лавки для глядачів. — На табачній фабриці у нас цього не буде, виділять якусь коморку, й усе.

Викладачі впевнені, що після переселення вони втратять понад половину своїх учнів.

— Малиші не ходитимуть туди. Ті, хто ходять, зараз довчаться, а нові набиратися не будуть. Тут і транспортна розв'язка, до нас приїжджають зовсім маленькі, — каже 56-річна Ніна Погасій, голова профкому. — Їх додому на зупинку вчителі переводять, а там немає навіть світлофорів, пішохідних переходів, а рух транспорту інтенсивний.

У приміщенні тютюнової фабрики для музичної школи виділяють другий поверх адміністративної будівлі на вул. Благовісній, 170. Там великі пластикові вікна, побілені стіни.

— Для вихованців музичної школи там створять хороші умови. Якщо зараз школа розміщується на 700 квадратних метрах у двох будівлях, то там їм виділено 1200 "квадратів". Крім того, вони матимуть можливість використовувати концертний зал, — каже Микола Кудрявцев, керуючий справами виконавчого комітету.

У дворі комплексу можуть поміститися обидві земельні ділянки разом з будівлями теперішньої школи.

— Щодо зупинок та зручності розташування, то музична школа буде у центрі міста за два квартали від якого є кілька зупинок транспорту — на вулиці Смілянській та Благовісній. Крім того, зараз мерія розробляє систему руху транспорту і біля центру проходитимуть додаткові маршрути, — каже Кудрявцев.

Приміщення колишньої тютюнової фабрики є безпечними з точки зору екології.

— Ми звернулися до нашої міської санепідемстанції, щоб перевірити на предмет шкідливих речовин. Направили листа у Київський науково-дослідний інститут. Коли там дізналися, що фабрика не працювала останні три роки і йдеться про адміністративні будівлі, то питання було зняте, але щоб поставити крапку, ми це дослідження проведемо. Проект реконструкції проходитиме всі державні експертизи, в тому числі в санстанції, — каже Сергій Одарич.

Зараз ви читаєте новину «"Хоч і золотий палац зроби, а екологія нікудишня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути