понеділок, 30 січня 2012 06:15

У заводу забирають землі

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Гальванічний цех заводу ”Мегомметр” в Умані. Паломники вірять, що саме в цьому приміщенні молився рабі Нахман
Гальванічний цех заводу ”Мегомметр” в Умані. Паломники вірять, що саме в цьому приміщенні молився рабі Нахман

— Просто так віддати наші цехи ми не можемо. Бо доведеться зупинити завод і залишити людей без роботи. Виробничий цикл без цих цехів неможливий. А в нас немає іншої території, де ці приміщення можна було б відбудувати, — розказує голова наглядової ради уманського заводу "Мегомметр" Володимир Крижанівський, 55 років.

Господарський суд Черкаської області визнав незаконною приватизацію заводом земель, на яких він розташований, і зобов'язав повернути їх у комунальну власність. Земля за кілька сотень метрів від могили хасидського праведника рабина Нахмана. Єврейські організації стверджують — це приміщення старовинних синагог.

— Наш завод створений 1957 року, — розповідає Володимир Крижанівський. — До цього тут була птицерізка, а на території — торговиця — великий ринок худоби. Під час будівництва зняли шар землі завглибшки 3 метри. Знайти якісь археологічні пам'ятки не можна. Зараз у нас хочуть забрати землю і приміщення, де наші цехи. До мене приїздила донька казахського мільярдера Алла Машкевич, голова благодійного фонду "Рахель". Запропонувала, щоб ми уступили цю землю, бо вона друга по важливості для євреїв усього світу після Стіни плачу. Ми відмовилися, так як немає змоги перенести виробничі цехи в інше місце.

На заводі виробляють електровимірювальні прилади, струмові й щитові трансформатори. Свою продукцію експортують в Європу, Азію, пострадянські країни, на Кубу. Це єдине підприємство подібного типу в країні. Землю завод викупив 2007 року. Порушення щодо її продажу виявили 2010-го.

— Нам спочатку прийшов лист з облдержадміністрації, — каже Володимир Крижанівський. — Щоб ми надали інформацію щодо показників діяльності за 2010 рік і шляхи передачі частини території з культовою спорудою для потреб релігійної громади. Але культових споруд не існує. Ми досліджували архіви, шукали будь-які дані, щоб дізнатися, що було в цих приміщеннях. Жодної інформації про ці будівлі немає. В Умані існували 11 синагог, але в їх переліку немає приміщень, які розташовані на нашій території.

Голова Асоціації єврейських організацій та общин "Ваад-України" Йосип Зісельс розповідає, що на території "Мегомметра" діяли дві синагоги.

— До власників заводу від імені Олександра Машкевича було звернення з проханням продати завод, щоб можна було відбудувати синагоги і зробити проект кампусу для паломників. Власники відмовилися. Проблема міської влади в тому, що вони не обтяжили себе пошуками в архівах перед тим, як віддавати під приватизацію культові споруди та землю. До судових матеріалів долучені архівні документи, що засвідчують те, що це синагоги, — каже Йосип Зісельс.

У міській раді запевняють, що заводу закриття не загрожує.

— На момент продажу землі "Магомметру" не було висновків археологів, — каже секретар міської ради Аркадій Рибак. — Земля надалі буде в оренді, так як це було до приватизації. Закривати завод ніхто не буде.

На підприємстві працюють 860 робітників. Середньомісячна зарплата — 1805 грн.

Зараз ви читаєте новину «У заводу забирають землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути