середа, 24 лютого 2010 18:03

Старий "москвич" вигідніше продати на брухт

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  35-річний Ігор Зубко торгує уживаними запчастинами на авторинку в Черкасах. На стелажах просто неба тримає колісні диски та шини. Пару уживаних продає по 400 гривень. Поруч, в ангарі, іномарки розбирають на частини
35-річний Ігор Зубко торгує уживаними запчастинами на авторинку в Черкасах. На стелажах просто неба тримає колісні диски та шини. Пару уживаних продає по 400 гривень. Поруч, в ангарі, іномарки розбирають на частини

48-річний Сергій Петренко зі Сміли Черкаської області довго не міг продати свій "Москвич-412". За авто 1987 року випуску просив 4 тис. грн.

— Я півтора року давав об"яви в газету. За весь час подзвонили тричі. Питали, чи цілий кузов. А в мене і його, і мотор треба було ремонтувати. Знайомий порадив підійти на "розборку" в Черкасах. Казав, там хлопці скупляють старі машини на деталі.

На авторинку в Південно-західному районі обласного центру продавець Василь Яковуша, 60 років, погодився дати безкоштовну пораду. Інші торговці правлять за це 5 грн. У Яковушиній ятці повно деталей від "жигулів" та "москвичів".

— Кузов драний мені не треба. Якщо у моторі немає тиску, масла і він курить, то він нікому не потрібний. Такого нікому не продам. Якщо і куплять, то завтра принесуть назад. Думаю, з твого "москвича" немає чого продавати. І ремонтувати не раджу. Тобі сам мотор дорожче обійдеться, ніж купити іншого "москвича", — сьорбає борщ із банки Василь Григорович. — Ремонтувати мотор від "москвича" найтяжче. Від "вісімки" і "дев"ятки" легше. Гільзи купити треба, вкладиші, кільця на поршень, усі прокладки, сальники. Ще й робота. Я вам ось що раджу: якщо машина сама доїде до Черкас, віддайте її на брухт. Дам вам кілька адрес. Машину поставлять на вагову. Відкинуть кіл 150 на гуму, пластмасу, тосол, сидіння. А решту рахують як чорний метал.

За пораду на базарі беруть п"ять гривень

За 1 кг чорного металу на приймальних пунктах Черкас дають 1,8 грн. "Москвич" Сергія Петренка важить 1050 кг. Тобто на руки дадуть 1,6 тис. грн — за 900 кг брухту.

— А хочеш, розбери кузов. Тоді щось піде як чорний метал. Алюмінієві частини дорожчі, по 9 гривень кіло. Справні деталі теж можна продати запчастинами. За передню балку в доброму стані, без пошкоджень, дадуть 300 гривень. Редуктор на 38 зубів нікому не потрібний. Якщо на 35 зубів — потягне на 200 гривень, — розказує Василь Яковуша. — Справна коробка передач потягне на 250 гривень. Робочий мотор "москвича" реалізатори продають за 1000.

"Москвич" можна продати по деталях не менш як за 2 тис. грн. Машину в доброму стані — за 3–3,5 тис.

— А за цілий "москвич" у хорошому стані вам дадуть 1000, може, трохи більше, — запевняє продавець.


Скільки коштують деталі старого авто, грн


Двигун — до 1000; головка — 250; карбюратор — 60; генератор — 40; бензонасос — 30; амортизатор — 40; покришка вітчизняна — 150; покришка імпортна — від 100; передня балка — 300; редуктор — 200; коробка передач — 250; диски — 70; двері — 100; скло лобове — 90; скло заднє — 40

Стару автівку знімуть з обліку за 50 гривень

Розкомплектований, непридатний для використання легковик, варто зняти з обліку у МРЕВ. Це звільняє від сплати щорічних зборів.

— Щоб зняти машину з обліку, власник має звернутися в місцевий МРЕВ. При собі треба мати паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та державні номерні знаки. Власник пише заяву про зняття з обліку. Також треба пред"явити квитанції про сплату податків за минулий та поточний рік, — каже 39-річний Віктор Козаченко з управління ДАІ Черкас.

Оформлення коштує 50 грн.

Власнику видають довідку про списання авто. Це на випадок, якщо він згодом вирішить відновити машину чи продати кузов.

Зараз ви читаєте новину «Старий "москвич" вигідніше продати на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути