вівторок, 04 вересня 2012 19:20

Зовнішній борг України виріс до 130 мільярдів - експерт

Зовнішній борг України виріс до 130 мільярдів - експерт
Олег Соскін: Азарова, Арбузова та Януковича, зрозуміло, за 5 років уже не буде. Фото: sveola.blogspot.com

Обсяг валового зовнішнього боргу України збільшився до $130 млрд.

Таку думку висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін у ефірі "Ера-FM".

"Загальний корпоративний і державний зовнішній борг України ми маємо на 1 квітня 126,9 мільярдів доларів. За нашими оцінками, на сьогоднішній день загальний зовнішні борг України досяг 130 мільярдів доларів. Це річний валовий внутрішній продукт. Цей борг щорічно треба обслуговувати мінімум під 12% річних. Це означає, що всі громадяни України повинні на рік віддати за економічну та монетарну політику нашого керівництва порядку 15 мільярдів доларів для обслуговування основного тіла боргу. А якщо брати валовий внутрішній та гарантований борг, то він наблизився до 62 мільярдів доларів", - сказав він.

Експерт нагадав, що темпи зменшення золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ) зросли.

"Якщо на 1 вересня 2011 року був пік золотовалютних запасів - 38,2 мільярда доларів - то на 1 серпня 2012 року стало 30 мільярдів. Це при тому, що шановний Азаров разом з Арбузовим за дорученням, мабуть, Януковича запозичили 2 мільярда доларів на зовнішніх ринках через єврооблігації, зробили всіх українців на цю суму ще біднішими, боржниками. Взяли їх майже під 10% річних. Таким чином, за 5 років потрібно буде повернути 2 мільярда плюс 1 мільярд - відсотків", - зазначив Соскін.

За його словами, Україна опиниться у вкрай скрутному становищі щодо необхідності повертати борги.

"Азарова, Арбузова та Януковича, зрозуміло, за 5 років уже не буде. А віддавати хто буде? Ми з вами - українці. Якщо додати, що ми до кінця року повинні віддати ще Міжнародному валютному фонду 1,8 мільярда доларів, якщо додати, що газові сховища напівпорожні й треба буде до 9 вересня заплатити "Газпрому" десь 900 мільйонів доларів... Всі гроші як пилосмоком вигрібає Держказначейство, збирає та конвертує в золотовалютні запаси та відправляються як плата за російський газ", - додав Соскін.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, державний борг України станом на 31 липня 2012 року становив 390,71 млрд грн або $48,88 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Зовнішній борг України виріс до 130 мільярдів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути