вівторок, 06 листопада 2012 14:28

VAB Банк погорів на валютних махінаціях - ЗМІ

Національний банк України виявив ряд грубих порушень у VAB Бану при проведенні валютно-обмінних операцій.

Про це у статті "ВиЭйБи" погорел на валютных махинациях? повідомляє газета "Вечірні Вісті".

Раніше в ЗМІ вже з'являлася інформація про страйки касирів VAB Банку, які відмовлялися проводити незаконні валютні операції на вимогу керівництва. Працівники фінансової установи вимагали спеціальних письмових вказівок від керівництва банку, які знімали б з них відповідальність за вимушені порушення встановленого порядку.

Позапланова перевірка VAB Банку підтвердила порушення і встановила, що лише за вересень поточного року через центральне відділення кредитної установи було продано готівкової валюти на загальну суму більше 42 мільйонів доларів, що в 10 разів перевищує об'єм купленої ним валюти за цей же період у фізичних осіб.

Курс продажу долара в VAB Банку - один з найпривабливіших на ринку. Проте кожен рядовий покупець знає, що придбати валюту на суму більше 100-200 доларів у відділенні цього банку неможливо. Відповідь касирів завжди один - валюти немає.

Як з'ясувалося при перевірці, зазначається у статті, практично вся валюта банку щодня скуповується однаковими сумами під одні і ті ж копії паспортів. Часто - навіть у відсутності самих клієнтів. Камери спостереження зафіксували, як окремі особи безперешкодно купували валюту на суму до 100 тис доларів в одні руки, а касири, що б приховати явні порушення, розбивали такі продажі на дрібніші транзакції по підроблених документах, при цьому власноручно підписуючи всі квитанції.

Об'єм продажу готівкових доларів доходив до 2 млн у день, як вказано у наведених документах. Ідентифікація фізичних осіб при проведенні валютних операцій часто не проводилася, валюта продавалася за паспортами підставних осіб, паспортні дані вказувалися невірно, а квитанції про проведення операції не видавалися.

Встановити реальні об'єми купівлі і продажу валюти у відділенні VAB Банку комісії Нацбанку так і не вдалося, оскільки записи у реєстрі проданої іноземної валюти кардинально відрізнялися від реальних операцій, зафіксованих камерами відеоспостереження. При цьому самі відеозаписи були надані не в повному обсязі, а частина з них була просто змонтована з відеокадрів, відзнятих в інші дні.

VAB Банку загрожують найжорсткіші санкції з боку регулятора, у тому числі у вигляді позбавлення ліцензії.

Зараз ви читаєте новину «VAB Банк погорів на валютних махінаціях - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути