Ексклюзиви
понеділок, 08 квітня 2013 09:11

В Україні хочуть встановити нові правила купівлі землі

В Україні хочуть встановити нові правила купівлі землі
Держземагентство запропонувало новий законопроект про регулювання ринку землі. Фото: bau.com.ua

Державне агентство земельних ресурсів у кінці минулого тижня опублікувало свій варіант законопроекту, присвяченого регулюванню земельного ринку.

Як пише "Комерсант-Україна" у матеріалі "Землю беруть в оборот", з 1 січня 2016 року, як і раніше, покупцями земель сільгосппризначення зможуть бути тільки держава, територіальні громади, державний земельний банк і громадяни України. Пріоритетне право її придбання протягом перших двох місяців після того, як земля виставлена ??на продаж, отримають перші три категорії. Всі оголошення про продаж із зазначенням місця розташування ділянки, його характеристик і ціни будуть публікуватися на сайті Держземагентства.

Фізособи, для яких передбачене обмеження на володіння землею площею понад 100 га, повинні будуть отримувати дозвіл Держземагентства на придбання ділянки. Термін його дії обмежується трьома роками. Без нього, а також без виписки банку про наявність рахунку та коштів на ньому, необхідних для придбання землі (всі розрахунки з купівлі-продажу повинні будуть здійснюватися в безготівковій формі), купити ділянку буде неможливо.

Юрособи зможуть користуватися сільгоспземлями тільки на правах оренди, мінімальний термін якої Держземагентство запропонувало збільшити з п'яти до семи років. Максимальний термін залишився колишнім - 50 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава ФДМ заявив, що ефективність продажу держмайна різко зросла

Водночас законопроектом передбачене збільшення фінансових зобов'язань землекористувачів. Плата за оренду приватних земель зараз регулюється договірними відносинами, але ще в 2002 році указом президента встановлена ??рекомендована нижня планка орендної плати в 3%. Але в середньому загальний показник орендної плати в 2012 році становив 2,6%, а в I півріччі був ще нижчим - 2,3%. Тому Держземагентство наполягає на законодавчому закріпленні нижньої планки оренди в 3% від нормативної грошової оцінки.

Крім того, у відомстві пропонують переглянути і розмір ставки земельного податку для ріллі, збільшивши її в десять разів - до 1% з гектара від нормативної оцінки землі. А для сільгоспугідь, протягом двох років використовувалися не за цільовим призначенням, ставка податку буде застосовуватися з коефіцієнтом, в 1,5, який щорічно буде збільшуватися на 20%.

Передбачений законопроектом і перерозподіл доходів від земельного податку. Якщо зараз ця плата адмініструється до місцевих бюджетів, то Держземагентство пропонує 50% направляти в спецфонд держбюджету на проведення інвентаризації, оцінки земель і придбання державою земель приватної власності.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть встановити нові правила купівлі землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути