Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 09:58

Україні пообіцяли газ по $165 за приєднання до Митного союзу

Україні пообіцяли газ по $165 за приєднання до Митного союзу
Валерій Мунтіян: народу потрібно пояснити, що ми отримаємо в обмін на згоду вступити в МС. Фото: 2000.net.ua

Україна узгодила з експертами Митного союзу ціну газу на рівні $165 за 1 тис. куб. м у разі приєднання до союзу.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД, Євразійським економічним співтовариством (ЄврАзЕС) і регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Газ і назавжди".

Компенсацією Києву за вступ до МС повинен стати низку економічних преференцій, фінансування яких ляже насамперед на Москву. В українському уряді наполягають, що їх список повинен бути узгоджений до офіційного старту переговорів про членство.

"Ми не зможемо вести діяльність в рамках робочої групи, не знаючи, які преференції у нас можуть бути. Крім того, народу, суспільству також потрібно пояснити, що ми отримаємо в обмін на згоду вступити в МС", - сказав Мунтіян.

Найбільш вигідною для Києва зміною має стати зниження вартості російського газу для України. Конкретні параметри нового газового договору сторони не розголошують. В уряді тим часом наполягають на триразовому зниженні ціни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна виплатила $39 мільйонів за єврооблігаціями-2016

"Якщо в Росії та Білорусі газ буде по 165 доларів за тисячу кубометрів, а у нас - по 520 доларів, то в МС для нас не буде конкуренції, а буде поглинання наших активів російськими компаніями. Тож на експертних переговорах з представниками спілки ми погодили, що Україна також повинна отримати газ по 165 доларів", - заявив Мунтіян, зазначивши, що не поінформований про підсумкові домовленості, досягнуті до візиту президента.

Вартість російського газу для Білорусі в 2013 році становитиме $166 за 1 тис. куб. м.

Прогнози Мунтіяна виглядають вельми оптимістичними. Джерела в Міненерговугілля зазначають, що може йтися про більшу вартість. Одне з джерел у відомстві, грунтуючись на порівнянні російської ціни з ціною купівлі газу в Німеччині, повідомило, що максимально можлива вартість російського газу для України може становити $350 за 1 тис. куб. м.

"Якщо ціна буде вищою, домовленості позбудуться всякого сенсу", - вважає співрозмовник видання.

Зараз ви читаєте новину «Україні пообіцяли газ по $165 за приєднання до Митного союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути