пʼятниця, 12 липня 2013 10:20

Українцям треба готуватися до здорожчання м'яса та цукру - ЗМІ

Українцям треба готуватися до здорожчання м'яса та цукру - ЗМІ
За прогнозами, свинина подорожчає на 3-4%. Фото: agrobirzha.info

В Україні очікується подорожчання цукру через скорочення посівних площ.

Посіви цукрових буряків в 2013 році були найменшими за 20 років - всього 306 га, пише жунал "Фокус" у матеріалі "Бенкет перед їжею".

При середніх показниках врожайності і цукровості коренеплоду це дозволить виробити не більше 1,3 млн тонн цукру. Водночас потреба внутрішнього ринку оцінюється в 1,8 млн тонн.

Крім того, ціни на цукор виростуть і внаслідок їх значного зниження минулого року.

Подорожчає і свинина. У першу чергу - через скорочення її виробництва. Наприкінці травня уряд ввів заборону на імпорт м'яса з Бразилії, яка постачала в Україну 70% всієї привізної свинини. Кілька тижнів тому були припинені і поставки з Білорусі.

За словами глави компанії "Дригало" Людмили Дригало, українські виробники свинини, побачивши, що у переробників немає альтернативи, обов'язково піднімуть ціни. Вона спрогнозувала, що подорожчання свинини на 10% приведе до зростання цін на готову продукцію на 3-4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ і Ахметов "забракували" LNG-термінал - експерт

Крім того, виробники свинини нині використовують як корм дороге фуражне зерно минулого врожаю, що також впливає на ціну для переробників.

А от хліб, за прогнозами, дорожчати не повинен завдяки високому врожаю. У 2013 році планується зібрати 21 млн тонн пшениці - на 5 млн тонн більше, ніж роком раніше.

Немає підстав і для підвищення цін на курятину. Виробництво охолодженого м'яса птиці в січні-травні цього року зросло на 7,8% порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Високими темпами зростає також пропозиція замороженого м'яса птиці. У січні-травні поточного року виробництво перевищило аналогічні показники 2012 року на 139,5 м і сягнуло 51,5 тис. тонн. При цьому виробники орієнтуються переважно на український ринок.

Зараз ви читаєте новину «Українцям треба готуватися до здорожчання м'яса та цукру - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути