субота, 31 серпня 2013 15:53

Українцям хочуть заборонити грітися індивідуальним опаленням

Українцям хочуть заборонити грітися індивідуальним опаленням

Кабмін зареєстрував у Раді законопроект, яким передбачається запровадження комплексу обмежувальних заходів щодо переходу квартир на індивідуальне опалення і гаряче водопостачання.

Згідно з документом, органи місцевого самоврядування будуть затверджувати схеми теплопостачання населених пунктів із зазначенням зон, в яких повинні застосовуватися централізована або індивідуальна системи опалення. Якщо документ не затверджений, то за замовчуванням використовується тільки централізоване теплопостачання.

Кабмін також пропонує заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання. Відключення може проводитися тільки в тому випадку, якщо це дозволено схемою теплопостачання населеного пункту.

Крім того, законопроектом пропонується запровадити штрафи за самовільне від'єднання від централізованих теплових мереж: для громадян у розмірі 20-80 неоподатковуваних податком мінімумів (340-1360 грн), для посадових осіб - у розмірі 50-100 мінімумів (850-1700 грн).

На думку Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, яка розробила документ, перехід квартир на автономне опалення несе екологічні ризики, веде до розбалансування централізованих систем теплопостачання і заважає диверсифікації видів палива, які використовуються для теплопостачання. Зокрема, за її даними, перехід на автономне опалення веде до підвищення концентрації діоксиду азоту в приземному шарі атмосфери в 20 разів у порівнянні з централізованим опаленням.

Як повідомлялося, в Україні склалася ситуація, коли люди масово відмовляються від централізованого опалення на користь індивідуального через дешевизну останнього. Справа в тому, що для індивідуального опалення використовується газ за ціною 725 грн за тисячу кубометрів. А в тариф на централізоване опалення закладена ціна газу 1309 грн.

Зараз ви читаєте новину «Українцям хочуть заборонити грітися індивідуальним опаленням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути