Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2013 17:10

Українців штрафуватимуть за несплату податку на нерухомість

Українців штрафуватимуть за несплату податку на нерухомість
Фото: poltava.pl.ua

За несплату податку на нерухоме майно українцям нараховуватимуть штраф.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив директор Департаменту оподаткування фізичних осіб Міністерства доходів і зборів В'ячеслав Бусарєв.

З його слів, сплатити податки потрібно з 15 квітня, тобто з моменту отримання повідомлення, і до 1 липня. Якщо платник не сплатив податку в зазначений строк, то йому нараховується пеня в 10% від суми нарахування. Якщо він прострочив виплату ще на місяць, то нараховується вже 20% від суми податку. Якщо й тут платник податку відмовляється платити - нерухомість можуть вилучити.

"Є реєстр заставного майна, його веде Міністерство юстиції, банки й інші органи державного управління. Вони проводять таку процедуру вилучення, як арешт майна. Але я впевнений у добросовісності наших платників податків. Звісно ніхто не хоче мати таку негативну історію", - зазначив податківець.

Бусарєв також зауважив, що якщо по квартирі чи будинку особа ще не виплатила кредит, то за нерухомість податковій сплачує банк.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, якою введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Зокрема, у Києві за 1 кв. метр житлової площі для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, податок становитиме 1% розміру мінімальної заробітної плати (на рік), встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів податок встановлений у 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Квартири площею до 120 кв.м., житлові будинки площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об'єкт житлової нерухомості, що належить багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей не оподатковуються.

Зараз ви читаєте новину «Українців штрафуватимуть за несплату податку на нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути