пʼятниця, 04 листопада 2011 20:11

Українці заборгували $ 19 мільярдів за кредитами - Полунєєв

Українці заборгували $ 19 мільярдів за кредитами - Полунєєв

Сума непогашених населенням України кредитів становить $ 19 млрд.

Про це заявив глава підкомітету в парламентському комітеті з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Юрій Полунєєв у ефірі Першого ділового каналу.

"Сьогодні не погашено населенням кредитів на суму майже 19 мільярдів доларів. Це той тягар, який несе на собі банківська система, і через що банки не можуть нормально відновити кредитування, а люди, які мають доларові та інші валютні кредити, не можуть їх погасити, тому що змінилися співвідношення відсотків по погашенню", - сказав він.

За його словами, поліпшенню ситуації в українському банківському секторі сприятиме заборона валютного кредитування.

"Я не думаю, що через це відбудеться збільшення відсоткових ставок по гривневим кредитам. Відсоткові ставки залежать від інших факторів. Законодавство ставить за мету зменшити ризики банківської системи. Ці ризики пов'язані із тим, що банки, отримавши позики в іноземній валюті, трансформували їх в споживчі кредити населенню, джерело доходів у якого - у першу чергу гривня. Як показав досвід кризи 2008-2009 років, за можливості девальвації, а таку можливість руху курсів у той чи інший бік ми виключати не можемо, ризики повернення кредитів тяжким тягарем лягли переважно на споживача - просту людину", - зазначив політик.

Полунєєв також розповів, що заборона валютного кредитування спрямована на дедоларизацію української економіки.

"Після прийняття цього закону і підписання його президентом Міжнародне рейтингове агентство Moody's дуже схвально відізвалося про цей крок ... Це крок у напрямку дедоларизації української економіки", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Українці заборгували $ 19 мільярдів за кредитами - Полунєєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути