четвер, 27 червня 2013 16:34

Україна випустила перший серійний танк "Оплот"
2

Перший серійний танк «Оплот» виробництва заводу ім. Малишева
Фото: Фото: Володимир Кравченко
Сергій Громов і Бунсантин Сансават під час демонстрації першого серійного танка «Оплот» на заводі ім. Малишева. Харків, 26 червня 2013 року

Україна випустила і показала іноземному замовнику перший серійний танк "Оплот". Цю бойову техніку виготовляє "Завод ім. Малишева" у Харкові на замовлення армії Таїланду.

Київ має поставити Бангкоку 49 одиниць БМ "Оплот" на суму понад $200 млн. Контракт був підписаний між держкомпанією "Укрспецекспорт" та Збройними силами Таїланду 1 вересня 2011 року. Він став другою найбільшою "танковою" оборудкою України за роки незалежності після так званого пакистанського контракту. Поставки Ісламабаду 320 танків Т-80УД в 1996-1999 роках ($521 млн) вивели Україну в десятку найбільших експортерів зброї.

До виконання "тайського" контракту завод ім. Малишева приступив у квітні 2012 року.

26 червня у Харків приїхала делегація на чолі з командувачем бронетанковими військами Королівської тайської армії генерал-майором Бунсантином Сансаватом.

"Сьогодні завод імені Малишева продемонстрував перший серійний зразок танка "Оплот", - сказав гендиректор "Укроборонпрому" Сергій Громов. - Це основний бойовий танк України, танк нового покоління, з використанням нових технологій і кращих світових інновацій. За багатьма тактико-технічними характеристиками йому немає аналогів у світі".

У свою чергу, генерал-майор Сансават зазначив: "Я дуже пишаюся, що ми отримаємо на озброєння високотехнологічні танки. Я хотів би засвідчити спроможність української сторони у виробництві такої техніки. Спеціально привіз сюди групу фахівців королівської тайської армії, аби переконатися в цьому".

За його словами, український танк "відповідає новітнім світовим досягненням у бронетанковій галузі".

Згідно з планом, останній танк має бути поставлений до кінця наступного року.

Крім танків, Україна постачає Таїланду військові бронетранспортери БТР-3Е1. Загалом, станом на 2010 рік, на озброєнні Сухопутних військ тайської армії перебуває близько 700 танків. В основному це американські, британські та китайські машини.

"Оплот" створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова і в 2009 році прийнятий на озброєння української армії. Серійне виробництво розпочате на "Заводі ім. Малишева". Перший зразок танка "Оплот" показали на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі в Об'єднаних Арабських Еміратах у лютому 2011-го та на виставці IDEX-2013.

Характеристики БМ "Оплот": маса - 51 тонна, екіпаж - 3 особи, двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/год., запас ходу по паливу - 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань у різних кліматичних, метеорологічних і дорожніх умовах у діапазоні температури довкілля від -40°С до +55°С.

Зараз ви читаєте новину «Україна випустила перший серійний танк "Оплот"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути