середа, 31 жовтня 2012 13:26

Україна поки не має наміру вводити заборону на експорт пшениці

Україна поки не має наміру вводити заборону на експорт пшениці
Іван Бісюк: ми не бачимо якогось критичного стану з продовольчим зерном. Фото: radiosvoboda.org

Міністерство аграрної політики та продовольства України поки не бачить підстав для введення заборони на експорт пшениці.

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики та продовольства Іван Бісюк.

"На сьогоднішній день ми не бачимо якогось критичного стану з продовольчим зерном, а значить, це питання (заборона експорту пшениці) поки не в темі", - сказав він журналістам.

Бісюк зазначив, що питання обмеження експорту пшениці можна буде підняти тільки "у разі появи критичного дефіциту".

"Постанову (уряду) про заборону експорту пшениці ніхто не готував, розмова про це не йшла. Йшлося тільки про те, що в разі появи критичного дефіциту продовольчого зерна ми будемо застосовувати необхідні заходи", - підкреслив перший заступник міністра агрополітики та продовольства.

Раніше низка ЗМІ з посиланням на міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка повідомили, що з 15 листопада Україна має намір заборонити експорт пшениці.

В Українській зерновій асоціації (УЗА) повідомили, що в працюючі в Україні зерноторгові компанії самі мають намір припинити відвантаження пшениці з країни з 15 листопада відповідно до домовленостей між учасниками ринку і Мінагропродом.

Раніше Мінагропрод і зерноторгові компанії підписали меморандум, який передбачає, що в поточному МР з країни може бути вивезено не більше 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю і 12,4 млн тонн кукурудзи. Пізніше оцінка можливого експорту пшениці була підвищена до 5 млн тонн.

Згідно з останніми даними Мінагропроду, Україна з початку поточного МР поставила на зовнішні ринки 4 млн тонн пшениці, 2,7 млн ??тонн кукурудзи і 1,53 млн тонн ячменю.

Зараз ви читаєте новину «Україна поки не має наміру вводити заборону на експорт пшениці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути