Ексклюзиви
понеділок, 28 травня 2012 10:12

Україна купила рекордний обсяг насіння технічних культур

Україна купила рекордний обсяг насіння технічних культур
Імпорт насіннєвого матеріалу соняшнику за жовтень-квітень 2011/12 МР становив 15,2 тис. тонн. Фото: mirpozitiv.ru

У квітні 2012 року Україна імпортувала 14,1 тис. тонн насіннєвої кукурудзи і 3,7 тис. тонн гібридів соняшнику, що є рекордним показником. Місяцем раніше в Україну надійшло 10,2 тис. тонн насіннєвої кукурудзи і 5,3 тис. тонн соняшнику для посіву.

На частку насіннєвої кукурудзи угорського походження в імпорті посівного матеріалу цієї культури припало 32%, продукції з Румунії та Франції - по 23%. Насіння кукурудзи походження США імпортовано понад 1 тис. тонн. Закуплено також з імпорту понад 400 тонн насіння кукурудзи зі Словаччини. Основний обсяг імпорту гібридів соняшнику припав на продукцію походження США (51%), також надійшло близько 700 тонн турецького посівного матеріалу соняшнику. Географія імпорту олієнасіння досить широка: ввозилася також продукція з Чилі, Румунії, Іспанії, Аргентини та інших країн.

З початку 2011/12 МР (з жовтня 2011 року) в Україну імпортовано 62,7 тис. тонн насіння кукурудзи. Імпорт насіннєвого матеріалу соняшнику за жовтень-квітень 2011/12 МР становив 15,2 тис. тонн.

Для порівняння: за 7 місяців минулого сезону Україна імпортувала 36,7 тис. тонн посівного матеріалу кукурудзи і 10,2 тис. тонн соняшнику.

За оцінками експертів, пересіванню в 2012 році підлягають озимі зернові культури на площі 1,57 млн. га (19% від посіяного). І засіяних озимим рапсом 961,6 тис. га посіви збереглися на 543 тис. га, або 69% від посіяного.

"Аграріям доцільно вирощувати високорентабельні технічні культури, щоб виправдати витрати на повторний посів. Імпортний насіннєвий матеріал найчастіше дозволяє одержати більш високу врожайність навіть за менш сприятливих погодних умов. У свою чергу, це дає надію, що середня врожайність кукурудзи в Україні протягом наступних років не зазнаватиме таких стрибків, як раніше", - сказав директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

За оцінками "ПроАгро", площа обробітку кукурудзи в 2012 році розширена більш ніж на 25% в порівнянні з минулим роком, що передбачає збільшення використання насіння. Потреба в насіннєвому матеріалі соняшнику також зросла - компанія "ПроАгро" прогнозує приріст посівної площі олійної на рівні 6%. З ростом імпорту насіння зросла і частка імпортного посівного матеріалу кукурудзи і соняшнику в загальному споживанні насіння для посіву.

Велику частину попиту на насіння покриють імпортери, оскільки внутрішнє виробництво не встигає за зростанням місткості ринку і розширенням посівних площ, зокрема, під кукурудзою. Більше того, якість насіння українського виробництва залишає бажати кращого.

Зараз ви читаєте новину «Україна купила рекордний обсяг насіння технічних культур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути