четвер, 19 липня 2012 09:33

У Греції оголосили про загрозу різкого зростання бідності

У Греції оголосили про загрозу різкого зростання бідності
Лідери трьох грецьких партій домовилися про заходи на 7,5-8 млрд євро. Фото: obozrevatel.com

Грецькі лідери пізно ввечері 18 липня позначили заходи, що забезпечують приблизно дві третини з нової програми економії на 11,5 млрд євро, на реалізації якої за 2013-2014 роки наполягають міжнародні кредитори країни.

Як пише грецька газета Kathimerini, в переговорах взяли участь глави трьох партій, що складають правлячу коаліцію: прем'єр-міністр Антоніс Самарас від "Нової демократії", лідер соціал-демократичної ПАСОК Евангелос Венізелос і Фотіс Кувеліс від Демократичних лівих. Завершальний раунд переговорів пройде наступного тижня, як очікується, тоді будуть узгоджені всі необхідні кроки.

Наступного вівторка в Афіни прибуває місія "трійки" (Єврокомісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд), яка має перевірити виконання Грецією домовленостей в рамках надання їй фінансової допомоги. У тому числі представники "трійки" вивчать запропоновані урядом заходи економії.

Грецькі політики оголосили про загрозу різкого зростання бідності в країні в умовах триваючої вже п'ять років рецесії, яка, за найоптимістичнішими оцінками, завершиться не раніше 2014 року. На цьому тлі вони пообіцяли не робити додаткових заходів бюджетної економії до кінця цього року.

Поки лідери трьох партій домовилися про заходи на 7,5-8 млрд євро (близько 5,5% грецького ВВП) на 2013-2014 роки, включаючи скорочення витрат центрального апарату, субсидій місцевим органам влади, зарплат і пільг бюджетників і зниження верхньої межі пенсій, пише Financial Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпускати курс гривні рано чи пізно все ж доведеться - експерт

Перед прибуттям "трійки" грецькій владі також необхідно затвердити список з 28 держпідприємств, які можуть бути приватизовані наступного року на загальну суму понад 5 млрд євро з метою скорочення держборгу.

Афіни повинні забезпечити зниження бюджетного дефіциту в цьому році до 6,7% ВВП, перш ніж вони зможуть запросити у міжнародного співтовариства нові поступки, зазначає FT. Ситуація ускладнюється тим, що згідно з прогнозами, скорочення ВВП Греції в 2012 році може перевищити 7%.

Важливим елементом нової програми має стати боротьба з ухиленням від сплати податків і різними шахрайствами в сфері соціального забезпечення. Лише за цей рік головний фонд соцзабезпечення Греції - IKA - виявив більше 20 випадків електронного шахрайства на суми понад 2 млн євро.

Крім того, ведуться розслідування за більш ніж 8 тис. випадків, коли родичі продовжували отримувати пенсії за померлих членів родини. Як заявив британському виданню представник міністерства праці Греції, невстановлене число грецьких пенсіонерів отримує пенсії в розмірі понад 6 тис. євро на місяць, при цьому не декларуючи ніяких доходів для цілей сплати податків.

Інші розслідування стосуються пенсій за інвалідністю та платежів на адресу нібито благодійних організацій, які потім витрачаються на невстановлені мети.

Зараз ви читаєте новину «У Греції оголосили про загрозу різкого зростання бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути