середа, 13 березня 2013 11:06

Створення фінансової поліції посилить корупцію - експерт

Створення в Україні нового силового відомства з надзвичайними повноваженнями - Служби фінансових розслідувань (фінансової поліції) – призведе до посилення тиску на бізнес та погіршення інвестиційного клімату в Україні.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua озвучив директор департаменту податкової політики та моніторингу Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

"Ситуація з економічною злочинністю в Україні не може бути тут виправданням для створенням фінансової поліції. Виходячи з цього, я не вбачаю жодних переваг для бізнесу у створенні органу, наділеного широкими повноваженнями в економічній сфері. Відомство, наділене силовими і аналітичними функціями у своїй діяльності буде спиратись на ті методи роботи, які є простішим, в даному випадку – силові. А відтак у разі втілення в життя цієї ініціативи рівень підвищення силового тиску на бізнес однозначно не уникнути", - переконаний фахівець.

За прогнозами Рудика, результатом цього стане погіршення інвестиційного клімату, розширення "тіньового" сектору, підвищення рівня корупції.

"Силові структури мають бути відсторонені від перевірок суб'єктів господарювання і залучатися лише в разі потреби відповідно до чинного законодавства (відмова в доступі, переховування). Водночас, в податкових органах має бути структура наділена повноваженнями проводити певні оперативно-розшукові дії (в т.ч. отримання інформація за допомогою спецзасобів). В ідеалі, податкові органи мають бути позбавлені силової складової, в той час як правоохоронні органи – перевірочної", - резюмував директор департаменту податкової політики та моніторингу Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

Нагадаємо, що уряд розробив законопроект, згідно з яким в Україні має бути створено нову правоохоронну структуру з величезними повноваженнями – фінансову поліцію.

Передбачається, що співробітники нового держоргану матимуть право користуватися зброєю та безперешкодно в будь-який період доби заходити на територію та в приміщення підприємств, установ та організацій; на земельні ділянки, в житло, інші приміщення громадян; вилучати в громадян та службових осіб предмети та речі; здійснювати державний фінансовий контроль шляхом проведення інспектування діяльності підприємств, установ та організацій, держзакупівель і т.д.

Зараз ви читаєте новину «Створення фінансової поліції посилить корупцію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути