вівторок, 29 жовтня 2013 14:00

Росія не зможе "перекрити кран" для України, а консорціуму і так би не було - експерт

Росія не зможе "перекрити кран" для України, а консорціуму і так би не було - експерт
Геннадій Рябцев: неможливо відмовитись від того, чого й так немає. Фото: glavcom.ua

Двосторонній консорціум з управління української газотранспортною системою (ГТС) за участю Росії неможливий навіть без підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом 28 листопада.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав заступник директора науково-технічного центру "Псіхєя" Геннадій Рябцев, коментуючи заяву радника російського президента Сергія Глазьєва про те, що участь України в енергетичному співтоваристві закриває можливість "Газпрому" бути одночасно і учасником газотранспортного консорціуму, і постачальником газу.

Експерт зауважив, що неможливо відмовитись від того, чого й так немає.

"Поки не було жодних конкретних пропозицій ні з української, ні з російської сторони щодо наповнення газового консорціуму. Адже російська сторона не погоджувалась на тристороннє об'єднання. Росія неодноразово заявляла, що їй не потрібна українська газотранспортна система. Адже коли відбуваються якісь проблеми, їм зручно посилатися на Україну, звинувачуючи в несанкційованому відборі газу. За двостороннього консорціуму за це також буде відповідати й Росія. А це її не влаштовує", - зазначив Рябцев.

Він нагадав, що Україна приєдналась до Договору Енергетичного співтовариства ще 1 лютого 2011 року.

"Саме співпраця з Енергетичним співтовариством заважала "Газпрому" нав'язати Україні двосторонній консорціум", - додав фахівець.

Щодо репліки Глазьєва про припинення постачання газу в Україну Рябцев наголосив, що постачати газ Росія зобов'язана через договори з нею та Європою.

"Росія не відмовиться від постачання газу, бо це буде скандал. Можливості "Газпрому" в цьому плані обмежені. Він повинен дотримуватися зобов'язань не тільки контракту з Україною 2009-го року, але й договори з європейськими споживачами. Зашкодивши Україні, вони зашкодять собі", - вважає Рябцев.

Нагадаємо, сьогодні в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" Глазьєв заявив, що підписання Києвом угоди про асоціацію з ЄС закриває можливість для "Газпрому" брати участь у газотранспортному консорціумі.

Зараз ви читаєте новину «Росія не зможе "перекрити кран" для України, а консорціуму і так би не було - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути