Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2013 12:18

Плаваючий курс гривні дозволить здешевити кредити удвічі - експерт

Плаваючий курс гривні дозволить здешевити кредити удвічі - експерт
Фото: svoboda.org

Невтішним підсумком для ринку кредитів у 2012 році стало зменшення обсягів кредитування.

Про це розповів ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі Першого ділового каналу.

"На жаль, невтішні підсумки минулого року, тому що банки зменшили свою кредитну активність. Якщо 2011 році темпи зростання кредитування були більше 15 %, то за минулий рік - 1-2%. З урахуванням інфляції це майже нульову темпи зростання кредитів. Не дивно, що кредитна політика комерційних і державних банків призвела до того, що темпи зростання ВВП наближуються до нуля", - сказав Савченко.

За його словами, на зменшення кредитної активності впливають декілька факторів.

"Найголовніший - це ризики. Звісно, політичні ризики не на останньому місці. Коли Україна переживає вибори, це завжди катастрофа: йдуть прогнози про падіння гривні, самої держави. Це стримує ділову активність, у тому числі й банків", - зазначив Савченко.

Іншим чинником зменшення обсягів кредитування експерт назвав дуже високі депозитні ставки, які банки вимушені платити, тому що Національний банк України (НБУ) проводив жорстку монітарну політику, стримуючи девальвацію гривні.

"Поки ми не відмовимося від політики стабільного курсу, матимемемо високі кредитні ставки - у неї вкладається ризик девальвації гривні. Як тільки ми прийдемо до плаваючого курсу, кредитні ставки, за моїми розрахунками, зменшаться у два рази: замість сьогоднішніх 24-25% ми можемо мати 12-13%", - наголосив Савченко.

Остання причина, вважає фахівець, полягає у відсутності якісних "довгих" грошей.

"Це традиційна причина для України. Ми не здатні сконструювати "довгі" ресурси для комерційних банків. Тільки на зовнішніх ринках за сприятливої кон'юнктури Українські банки могли отримати такі ресурси", - підсумував Савченко.

Зараз ви читаєте новину «Плаваючий курс гривні дозволить здешевити кредити удвічі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути