четвер, 30 січня 2014 15:50

Після відставки Азарова гривня стала повільніше падати - експерт

Після відставки Азарова гривня стала повільніше падати - експерт
Андрій Новак: для інвесторів і бізнесменів відставка уряду - це знак змін на краще. Фото: golos.ua

На стан економіки та курс гривні зараз впливає політична ситуація в Україні, вважають у Комітеті економістів України. Чим довше триватиме політична напруга, тим глибшою буде девальвація гривні.

"Цього тижня написав заяву на звільнення прем'єр Микола Азаров. Це рішення одразу викликало позитивну реакцію фондового та банківського ринків. На фондовому ринку українські цінні папери почали знецінюватися повільніше. На валютному - знизилися темпи девальвації гривні", - сказав, економіст, голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, для інвесторів і бізнесменів відставка уряду - це знак змін на краще. Зараз вони очікують нового Кабміну.

"Надалі економічна ситуація залежатиме від нового уряду. Думаю, зараз українському економічному становищу найбільше потрібен технічний уряд професіоналів. Він би відштовхувався у своїх діях не від політичних вподобань, а чисто професійних міркувань. Якщо ж новий уряд буде лише говорити, а не працювати, знецінення гривні посилиться", - прогнозує Новак.

Уряд Азарова, на думку Новака, був неефективним: майже всі його реформи були провальними.

"Видно, що партії влади не вистачало стимулу робити якісні зміни. Їхній Податковий кодекс не збільшив надходжень від податків, пенсійна реформа не вирішила проблеми дефіциту Пенсійного фонду, новий бюджет прийнятий із дефіцитом 70 мільярдів гривень. Влада довела до того, що за останній рік на 6,4% знизився ВВП. Цьогоріч бюджетникам вже не було чим виплачувати зарплати, пенсії і стипендії. Поряд із цим йде постійне знецінення гривні. Щоб вона лишалася приблизно на теперішньому рівні, Нацбанк вже два роки щомісяця витрачає 1,1 мільярда доларів", - наголосив економіст.

Нагадаємо, 28 січня цього року президент Віктор Янукович прийняв відставку прем'єр-міністра Миколи Азарова та його уряду.

Зараз ви читаєте новину «Після відставки Азарова гривня стала повільніше падати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути