Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 16:46

"Намальовану" Держстатом інфляцію треба помножити на 5 - експерт

"Намальовану" Держстатом інфляцію треба помножити на 5 - експерт

Оприлюднені Державним комітетом статистики дані про інфляцію в Україні не відповідають дійсності.

Таку думку висловив проректор Європейського університету Андрій Новак у ефірі Першого ділового каналу.

"Те, як рахує показник інфляції наш Державний комітет статистики, - це аномально. Не помічати очевидного, того, що відчуває на собі кожен громадянин України, і фактично малювати статистичні цифри, я так розумію, від вказівки згори - це не має нічого спільного зі статистичною наукою. Річ у тім, що статистична методологія у нас залишилася ще з радянських часів. Структура витрат населення і підприємств відтоді сильно змінилися. Якщо за радянських часів енергоносії були дуже дешевими, то зараз вони є основною статтею витрат", - сказав він.

За його словами, реальний рівень інфляції у кілька разів вищий.

"Єдина сфера, де проводиться паралельний статистичний підрахунок: наші методи і міжнародні - це показник безробіття. За українськими підрахунками, у нас воно становить 2%, а за стандартами міжнародної організації праці - 10%. Це різниця у 5 разів. Десь так само можна сказати і по інфляції. Тобто беремо офіційний показник 4,4% і множимо", - зазначив Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборону продавати землю треба продовжити ще на рік - Держземагентство

Як розповів експерт, зміни до методу обчислення інфляції, які набувають чинності з наступного року, можуть ще більше спотворити дійсну картину інфляції.

"Уряд додатково увів 39 позицій до споживчого набору, за яким рахується показник інфляції. У нас з 1 січня наступного року буде рахуватися не по 296 категоріям товарів і послуг, а по 335. Серед нових товарів і послуг тільки ті, які мають цінову стабільність або по яким прогнозують зниження ціни у довгостроковій перспективі, або якими українці користуються рідко. Це такі товари, як ноутбук, флешка, послуги няні", - підсумував Новак.

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні в листопаді 2011 року збільшилися на 0,1%, тоді як у жовтні вони зберігалися на незмінному рівні.

Український уряд прогнозує уповільнення інфляції в 2011 році до 8,9% з 9,2% роком раніше.

Зараз ви читаєте новину «"Намальовану" Держстатом інфляцію треба помножити на 5 - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути