вівторок, 24 квітня 2012 00:32

Місто Українка найкраще місце для "Київ-Сіті" – архітектор

Місто Українка найкраще місце для "Київ-Сіті" – архітектор
За словами Георгія Духовичного, раніше подібний діловий центр хотіли збудувати в районі нинішнього метро Лівобережна. Фото: archunion.com.ua

Діловий центр "Київ-Сіті" варто будувати за межами міста, зокрема в районі Другої Окружної, що дозволить розвантажити столицю.

Так вважає віце-президент Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний, про що він розповів в ексклюзивному коментарі Gazeta.ua.

"Питання розвантаження центру Києва від ділових і адміністративних установ назріло давно, – говорить архітектор. – Ще в 70-х роках була розроблена й затверджена масштабна система забудови офісами, готелями нинішнього району метро Лівобережна. Це було вдало обране місце для подібного будівництва. Однак тодішній мер Олександр Омельченко відійшов від заданої концепції й почав передавати ті землі під забудову житловими будинками. У результаті, зараз маємо хаотично облаштований мікрорайон, який не дав очікуваного ефекту".

Нагадаємо, міська влада запропонувала п'ять ділянок для розміщення нового сучасного бізнес-центру "Київ-Сіті", а саме: Північні Осокорки, Північна Теличка (між Південним і Дарницьким мостами), район Дніпровської набережної, район о. Вирлиця і ділянку неподалік Іподрому та "Експоцентру". Головний же акцент посадовцями робився на Північних Осокорках і Теличці.

За словами Духовичного, якщо взяти, наприклад, Північну Теличку, то її забудова – це "безнадійна ситуація".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 200 київських родин хочуть виселити через будівництво "Київ-Сіті"

"Від Телички немає прямого мосту на лівий берег. Якщо розташувати там діловий центр, то знадобиться будувати ще один міст, який обійдеться приблизно в 1 млрд. доларів. До того ж, значною проблемою будуть промислові об'єкти, які треба переносити в інші місця", – сказав він.

Нині у мікрорайоні Північна Теличка знаходяться земельні ділянки більше 150 осіб, які треба викупити, і приблизно 20 підприємств. Ще сім років тому винесення цих промислових об'єктів за межі столиці оцінювали в понад 1 млрд. доларів.

На думку Духовичного, діловий центр "Київ-Сіті" зараз треба будувати за межами міста, тому що Правобережжя такого будівництва не витримає, а Лівобережне місто вже вичерпало себе, особливо прибережна смуга.

"Найкраще місце для "Київ-Сіті" – це район Другої Окружної, де є всі необхідні магістралі. Зокрема йдеться про нинішнє місто Українка. Тоді зникне той параліч Києва, який утворює щодня еліта, з'їжджаючись на роботу. Натомість усі їхатимуть у напрямку від столиці, або ж узагалі обминатимуть територію міста", – зауважив архітектор.

Для прикладу він назвав таку сучасну країну, як Малайзія. Мовляв, там за 40 км від старого міста побудували нове, причому за сім років, що дозволило швидко вирішити проблему з перевантаженістю.

Зараз ви читаєте новину «Місто Українка найкраще місце для "Київ-Сіті" – архітектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути