понеділок, 14 травня 2012 09:25

"Газпром" злякався "вишок Бойка" і запропонував працювати на них разом

"Газпром" злякався "вишок Бойка" і запропонував працювати на них разом
Пропозиція надійшла відразу після того, як з'явилися шанси знизити залежність від російських вуглеводнів. Фото: blackseagas.com

Ініціативи України з нарощування власного видобутку газу викликали стурбованість ВАТ "Газпром". Російська монополія запропонувала НАК "Нафтогаз-України" відмовитися від односторонніх проектів з розробки шельфу Чорного моря.

Як заявили в управлінні інформації "Газпрому", 11 травня компанія запропонувала "Нафтогазу" активізувати роботу зі створення спільного підприємства (СП) для розробки структури Палласа на українській ділянці шельфу Чорного моря, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Бурове становище".

Зокрема, за даними джерела в компанії, "Газпром" пропонує використовувати для цього нещодавно придбані "Чорноморнафтогазом" бурові установки, що дозволяють видобувати вуглеводні на глибинах, досі недоступних для українських видобувачів. Про створення цього СП сторони домовилися ще у грудні 2010 року.

Але, за словами директора департаменту видобутку газу і нафти "Нафтогазу" Олександра Зейкана, з того часу відбулося більше десятка зустрічей, які нічим конкретним не завершились. В управлінні інформації "Газпрому" повідомили, що остання зустріч координаційного комітету з нагляду за реалізацією цього проекту пройшла в кінці квітня.

Джерело в російській монополії заявив, що Росія закликає Україну розпочати практичну реалізацію проекту з розробки структури Палласа в рамках СП.

"Ми намагаємося пояснити, що всі інші односторонні проекти на Чорноморському шельфі безперспективні та шкодять широкій енергетичній співпраці двох країн", - повідомив співрозмовник.

Примітно, що пропозиція "Газпрому" надійшла відразу після того, як у "Нафтогазу" з'явилися реальні шанси знизити залежність від російських вуглеводнів. У п'ятницю в Україну прибула плавуча бурова установка "Петро Годованець" - перша з двох куплених минулого року компанією "Чорноморнафтогаз".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" злякався "вишок Бойка" і запропонував працювати на них разом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути