вівторок, 12 березня 2013 14:19

Фінполіція вичавлюватиме ресурси із суб'єктів господарювання - експерт

Фінполіція вичавлюватиме ресурси із суб'єктів господарювання - експерт
Фото: pohlyad.com

Зі створенням фінансової поліції, в Україні буде тотальний фінансовий контроль над господарським середовищем.

Таку думку Gazeta.ua висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, коментуючи нову ініціативу Кабінету міністрів щодо створення фінансової поліції з необмеженими повноваженнями.

"Створення фінансової міліції є цілком ймовірним сценарієм, це є продовження стратегії на зосередження практично всіх фінансових потоків в одних руках. Перший етап цього було об'єднання Митної та Податкової служб в єдине Міністерство доходів та зборів", - переконаний експерт.

"Наступний етап - це об'єднання багатьох контролюючих органів в цю фінансову міліцію, плюс наділили цю податкову міліцію додатковими функціями спецпідрозділів, включаючи силовими", - додав він.

Окрім того, він зауважив, що "враховуючи характер сьогоднішньої влади, очевидно, що не з благородними цілями можливе використання цього надпотужного органу із надмірними повноваженнями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР хоче відкликати Рибака з посади спікера

"Він буде спрямований на вичавлювання із суб'єктів господарювання всіх можливих та неможливих фінансових ресурсів до бюджетів всіх рівнів, та приборкання залишків структур, які підтримують політично опозиційні сили. Тобто йде мова про тотальний контроль фінансовий над господарським середовищем в Україні", - резюмував експерт.

На затвердження міністерствам фінансів і внутрішніх справ потрапив проект закону "Про Службу фінансових розслідувань України (фінансової поліції)". В адміністрації президента заявляють, що не причетні до пропозиції створити фінансову поліцію, яка мала б широкі повноваження, включаючи використання зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" вимагає звіту силовиків про події в Гостиному дворі для розблокування ВР

Співробітники служби, згідно із законопроектом, лише на підставі письмових вимог зможуть одержувати від банків і інших кредитно-фінансових установ, податкових і митних органів інформацію й документи про операції, рахунки, внески, внутрішні й зовнішні економічні угоди підприємств.

У будь-який час доби поліцейські зможуть безперешкодно входити на територію й у приміщення підприємств, вилучати документи, опечатувати каси, склади, архіви на строк не більше 24 годин, проводити експертизи сировини й продукції, контролювати виробництво, зупиняти операції з бюджетними коштами. При непокорі співробітнику служби фінансових розслідувань людина може бути затримана мінімум на добу.

Зараз ви читаєте новину «Фінполіція вичавлюватиме ресурси із суб'єктів господарювання - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути