вівторок, 22 травня 2012 16:57

Енергетики про підвищення тарифів: треба забути підхід "населення ми не чіпаємо"

Енергетики про підвищення тарифів: треба забути підхід "населення ми не чіпаємо"
Арсентій Блащук: з такими тарифами підприємства працюватимуть по три-чотири дні на тиждень. Фото: glavcom.ua

Теплоенергетики вимагають у держави підвищити ціну за теплопостачання для населення, яке проживає в багатоквартирних будинках. Особливо для осіб, які мають у квартирах індивідуальне опалення, хоча живуть у будинку з централізованим опаленням.

Про це сьогодні на круглому столі Українського союзу промисловців і підприємців заявив президент міжгалузевої асоціації з розвитку системи теплопостачання "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

"Тарифи на житлово-комунальні послуги не відповідають економічно обґрунтованим - сягають лише 60% від їх реальної собівартості. Дотації виплачуються державою невчасно і не в повному обсязі. Постає питання: як теплокомуненерго платити заробітну плату працівникам, податки та інші платежі? Бо держава ж вимагає від нас виплачувати всі 100% за спожитий природний газ. З такими тарифами ми прийдемо до ситуації, коли підприємства працюватимуть по три-чотири дні на тиждень, буде невиплата заробітної плати чи несплата податків, як це було в попередні роки", - зауважив Блащук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов розповів МВФ про стабільну гривню, низьку інфляцію та зростання ВВП

Помилкою держави теплоенергетик вважає встановлення різних тарифів для бюджетної сфери, приватних фірм та населення.

"У нас вийшов великий дисбаланс. Теплова енергія для населення коштує зараз десь 200 гривень за 1 гігакалорію, а для бюджетної сфери та інших - від 800 до 1000 гривень за 1 гігакалорію. Ми вже втратили той 1% малого і середнього бізнесу, який мав магазинчики, кафе чи перукарні. Вони всіма шляхами від'єднуються від централізованого опалення - обладнують приміщення кондиціонерами, бо такі ціни витримати неможливо. Ми втрачаємо сьогодні й бюджетного споживача, бо це навантаження на місцевий бюджет", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присяжнюк пояснив, чому українські харчі дорожчі за імпортні

Блащук порадив "забувати про радянський підхід, коли діяло правило "населення ми не чіпаємо".

"Потрібно підвищувати ціну на газ для мешканців багатоквартирних будинків з індивідуальним опаленням. Бо несправедливо, коли вони платять 728 гривень за 1000 "кубів" газу. А їх сусіди, у яких централізоване опалення - по 1309 гривень за 1000 "кубів" газу. Люди з індивідуальним опаленням кажуть: "Та нам дешево!". Дешево, бо справедливої ціни немає! Справедливо буде тоді, коли ціни на природний газ будуть вирівняні для населення, яке має індивідуальне опалення та теплокомуненерго", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Енергетики про підвищення тарифів: треба забути підхід "населення ми не чіпаємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути