четвер, 28 лютого 2013 19:23

Експерт спростовує "покращення" у будівництві житла

Експерт спростовує "покращення" у будівництві житла

Віце-прем'єр Олександр Вілкул заявив, що в Україні торік звели 10,75 мільйона квадратних метрів житла. Однак, будівництво зросло тільки на папері. 36 відсотків введеного в експлуатацію житла - це легалізація самобудів, зведених на приватних ділянках від 1992 року. Обсяги нового зданого житла, порівняно з 2011-м, навіть зменшилися на 3,9 відсотка, за даними Державної служби статистики.

-  Політику такого рівня абсолютно неприйнятно заявляти цифри, що не відповідають дійсності, - коментує Артур Пилипчук, керівник київського відділення Асоціації спеціалістів із нерухомості. - Він має спростувати їх або, принаймні, уточнити, звідки такі дані взялася і що вони означають.

Про яке будівництво нерухомості мова? Яке тут збільшення? Будь-хто з обивателів неозброєним оком бачить, що зараз майже нічого не будують. Ніяких житлових рекордів бути не може в принципі.

Для того, щоб придбати квартиру, треба або висока платоспроможність покупців, або доступне іпотечне кредитування. Ні першого, ні другого немає. Найдешевше помешкання в Києві на вторинному ринку коштує щонайменше 300 тисяч гривень. Це - мінімальний ціновий поріг. Та ще й людина повинна отримувати таку зарплату, щоб накопичити принаймні 30 - 40 відсотків цієї суми для першого внеску й бути спроможною виплачувати проценти за кредитом. Середній клас таких грошей не має, люди перебувають у дуже складному становищі.

Звичайно, можна знайти дешевшу квартиру. Але вона буде з фізичними чи юридичними вадами: або стіни з тріщинами та грибком, або хтось із колишніх співвласників матиме на неї претензії. На первинному ринку купувати взагалі ризиковано. Сам вісім років тому ледь не придбав квартиру в будинку, що досі не зданий в експлуатацію. Тому переважно ринок працює за рахунок обмінників. Хтось накопичив грошей і змінив квартиру в поганому районі на аналогічну в центрі, хтось розмінює велику - на дві маленькі.

Цього року сплеску будівництва також не буде. Будматеріали не дешевшають, вартість робіт - теж. Корупційна складова - від 20 до 30 відсотків вартості багатоповерхового будинку.

Охочі купити квартиру є, але вони - неплатоспроможні. Хтось бачить, що найближчим часом доходи населення зростуть? Ні. Хтось прогнозує здешевлення іпотеки? Теж ні. Отже, якщо не буде дефолтів та іншого погіршення економіки, ринок нерухомості тільки мляво дрейфуватиме.

Про це та інше ми пропонуємо вам дізнатись, читаючи журнал "Країна" № 160 від 21 лютого.

Друковану версію ви можете придбати у точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс — 37278).

Ваші враження про журнал і статті надсилайте на адресу [email protected] або пишіть на сторінках Журналу у соціальних мережах http://vkontakte.ru/club.kraina та http://www.facebook.com/kraina.journal

Зараз ви читаєте новину «Експерт спростовує "покращення" у будівництві житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути