Ексклюзиви
середа, 02 жовтня 2013 17:39

Для виконання валютних зобов'язань Україна повинна виплатити $ 1,85 млрд до кінця року

Для виконання валютних зобов'язань Україна повинна виплатити $ 1,85 млрд до кінця року
Фото: vkurse.ua

Україні для виконання своїх валютних зобов'язань до кінця 2013 року залишилося виплатити $ 1,85 млрд. Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук.

"Це копієчки на суму наших зобов'язань, які ми безпосередньо повинні обслужити на зовнішніх і внутрішньому ринках в іноземній валюті", - сказала вона під час "круглого столу" в Києві в середу, 2 жовтня, організованого за підтримки ZN.UA.

Крім того Пахачук зазначила, що сума коштів, яка повинна бути виплачена України для виконання валютних зобов'язань у наступному році, набагато нижче, ніж у поточному році, і становить $ 6,1 млрд проти $ 7,8 млрд у 2013-му. При цьому зменшуються платежі перед головним кредитором - Міжнародним валютним фондом ( МВФ).

"Ми (Мінфін - ред. ) І Національний банк України зобов'язані в наступному році повернути менше нашому безпосередньо головному кредитору - МВФ. Мінфін винен $ 2, 947 млрд, НБУ - $ 1,194 млрд. При цьому у 2013 році сума Нацбанку була $ 3,6 млрд, тобто, на $ 2,5 млрд йде зменшення ", - підкреслила Пахачук.

Раніше міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service при зниженні рейтингу єврооблігацій України з "B3 " до "Саа1" повідомило, що країні по суверенному боргу, включаючи зобов'язання НБУ перед МВФ, до кінця 2014 року необхідно виплатити до $ 10,8 млрд. Moody's також вказало, що на кінець червня 2013 року в розпорядженні уряду знаходилося близько $ 1,8 млрд і доступ країни на міжнародні ринки в даний час обмежений.

Коментуючи інформацію Moody's, представник Мінфіну сказала, що їй невідомо, на чому базуються прогнози рейтингового агентства. Разом з тим Пахачук зазначила, що останній візит експертів агентства в Україні був ще у травні - на початку червня, тому в його прес-релізі наведені дані станом на початок червня.

Зараз ви читаєте новину «Для виконання валютних зобов'язань Україна повинна виплатити $ 1,85 млрд до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути