Ексклюзиви
пʼятниця, 10 січня 2014 16:48

Стали відомі подробиці законопроекту, який передбачає "листи щастя" від ДАІ

Стали відомі подробиці законопроекту, який передбачає "листи щастя" від ДАІ
Фото: mvs.gov.ua

10 січня на розгляд комітету Ради відправили законопроект №3855, який вносить зміни в кодекс про адміністративні правопорушення, кодекс адміністративного судочинства, закон Про міліцію, а також у закон Про дорожній рух.

Пояснювальна записка до законопроекту говорить, що повсюдне впровадження камер знизить смертність на дорогах країни і оперує статистикою - щорічно на дорогах України гине до 4000 осіб. Камери, кажуть депутати, прекрасно працюють у Європі.

Чітко визначений перелік порушень, які зможуть фіксувати в автоматичному режимі: каратимуть за перевищення дозволеної швидкості, проїзд на заборонний сигнал світлофора, рух по тротуарах чи пішохідним доріжкам, виїзд на смугу зустрічного руху та порушення правил руху через залізничні переїзди.

Важливо, що рішення про правильність роботи автоматизованої камери приймає все-таки посадова особа ДАІ. Певний оператор інформаційної системи, керуючись даними камер, встановлює людину, за яким зареєстровано транспортний засіб і формує постанову про накладення штрафу. Постанову планують висилати рекомендованим листом з повідомленням, в конверті власник автомобіля-порушника виявить фотографію машини і посилання на сайт, де можна переглянути запис порушення.

Якщо транспортний засіб зареєстровано на юрособу, то відповідний запит відправляють керівнику підприємства. Директор протягом 5 днів має надати інформацію про водія, який скоїв правопорушення. Останнього покарають за всією суворістю Адміністративного кодексу. Якщо він не оскаржує постанову в суді.

Ще одна особливість - штрафи за зняті порушення пропонують зробити мінімальними. Наприклад, за перевищення швидкості Купап вимагає від 255 до 340 гривень, а автоматика випише штраф 255 гривень. Більш того, якщо штраф сплатити протягом 5 днів з дня отримання постанови, розмір платежу зменшується вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Стали відомі подробиці законопроекту, який передбачає "листи щастя" від ДАІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути