понеділок, 29 жовтня 2012 14:12

Братські відносини: Росія вимагає від Білорусі $1,5 мільярда

Братські відносини: Росія вимагає від Білорусі $1,5 мільярда
Минулого тижня в Москві пройшли російсько-білоруські переговори з нафтових питань. Фото: horoshienovosti.com.ua

Росія під час переговорів щодо умов постачання нафти в четвертому кварталі 2012 року і в 2013 році запропонувала Білорусі компенсувати російському бюджету втрати від "розчинного" бізнесу, які оцінюються приблизно в $1,5 млрд.

Про це повідомило джерело в органах державного управління.

"Росія запропонувала повернути в російський бюджет мита, недоотримані від експорту з Білорусі розчинників, розріджувачів, мастильних матеріалів і так далі", - сказав співрозмовник.

Минулого тижня в Москві пройшли російсько-білоруські переговори з нафтових питань. За їх підсумками віце-прем'єр Аркадій Дворкович повідомив, що обсяги постачань нафти на 2012-2013 роки обговорюються в ув'язці з рішенням проблеми експорту білоруською стороною розчинників.

Російські офіційні особи неодноразово висловлювали стурбованість тією обставиною, що Білорусь може експортувати нафтопродукти під виглядом розріджувачів і розчинників з метою уникнення сплати експортних мит до бюджету Росії. У середині вересня білоруський прем'єр Михайло Мясникович оголосив, що експорт розчинників і розріджувачів з країни повністю припинений більше місяця тому, щоб виключити недовіру з боку російських партнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія назвала умову для знижки на газ

Білорусь в 2012 році безмитно отримує нафту і нафтопродукти з Росії. При цьому вона перераховує в російський бюджет 100% експортних мит на нафтопродукти з російської сировини, що поставляється за межі Митного союзу.

Розріджувачі, розчинники та мастильні матеріали не внесені до переліку нафтопродуктів, при експорті яких сплачується вивізне мито, тоді як мито на бензин становить 90% від експортного мита на нафту.

Російська сторона вважає, що Білорусь, збільшивши закупівлі російських нафтопродуктів, експортувала на європейські ринки бензин під виглядом розчинників. За неофіційними оцінками, втрати російського бюджету через сумнівного експорту розчинників і розріджувачів з Білорусі оцінюються за 2012 році в $ 2 млрд.

Одним з найбільш вірогідних шляхів остаточного врегулювання "растворітельного" питання вважається введення експортних мит на розчинники і розріджувачі, рівних мито на нафтопродукти (66% від мита на нафту) або навіть на бензин (90% від мита на нафту).

В кінці липня в Білорусі працювала міжвідомча російська група представників профільних держструктур під керівництвом ФМС, яка перевіряла легальність виробництва і експорту розчинників і розріджувачів з території Білорусі.

Результатом роботи цієї групи стало припинення постачань до Білорусі нафти, яка є сировиною для виробництва розчинників-розріджувачів. Крім того, "Транснефть" на підставі рішення Міненерго переглянула графік поставок нафти в Білорусь в четвертому кварталі у бік зниження на 26%, або на 1,3 млн тонн нафти, - до 4 млн тонн.

Зараз ви читаєте новину «Братські відносини: Росія вимагає від Білорусі $1,5 мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути