пʼятниця, 04 березня 2016 11:20

Вчені розповіли, що відволікає водіїв найбільше

Вчені розповіли, що відволікає водіїв найбільше
фото: forum.guns.ru

Найчастіше дорожньо-транспортні пригоди стаються через розмови водіїв по телефону або з пасажирами.

Про це свідчить дослідження, яке провели американські вчені з Вірджинського інституту техніки і транспорту (Virginia Tech Transportation Institute), повідомляє Business Insider.

Дослідження обійшлося в $70 млн і охопило 3,5 тис. добровольців. У їх автомобілях встановили різноманітні датчики і камери, що дозволяють відстежити поведінку водія.

За три роки досліджень водії проїхали понад 56 млн км, опинившись в 1,5 тис. аваріях, з яких 905 були серйозними. Загалом дослідники зібрали більше двох петабайт даних.

Близько 90% всіх ДТП спровокувала водійська неуважність. Телефонні розмови підвищували ризик аварій у 3,6 рази і стали причиною 6,4% ДТП. Спілкування з пасажирами, хоч і було відзначено у 14,5% випадків, підвищувало ризик всього в 1,4 рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ями на дорогах водії змушені проходити додаткові курси - експерт

Такі фактори, як вплив емоцій і читання повідомлень (у тому числі з використанням дисплеїв) хоч і вело до підвищення ризику у 10 разів, все ж зазначалося доволі рідко – лише в 0,22% і 0,09 % випадків.

У 36 разів підвищує небезпеку ДТП алкогольна і наркотична інтоксикація, але вона виявилася причиною 0,8% аварій.

Також названий фактор, що підвищує водійську увагу - ним виявилася присутність в автомобілі дитини. Це знижувало ризик ДТП вдвічі.

"Ми були здивовані тим, як часто водії відволікаються. Більше половини часу водії роблять щось інше, а не керують автомобілем, наприклад, вовтузяться з радіо, своїми мобільними телефонами, заглядають на щось, не пов'язане з водінням, або спілкуються з пасажирами", - говорить Том Дингус, директор дослідницького інституту.

Водійські помилки є однією з найбільш поширених причин ДТП.

Нагадаємо, водії, які люблять "смикати ручник" взимку та метатися між рядами, можуть позбутися водійських посвідчень.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розповіли, що відволікає водіїв найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути