Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2013 17:44

Як автомобілісту вибрати окуляри?
5

Окуляри для водіїв
Фото: Фото: Володимир Мукан
Окуляри для водіїв
Окуляри для водіїв
Окуляри для водіїв
Окуляри для водіїв

У автомагазинах і на заправках продають окуляри для водіїв. Вони призначені для їзди у сонячну погоду та вночі. Коштують такі окуляри від 200-800 грн.

"Такі окуляри знімають напругу з очей водія, у них не так втомлюються очі", - зазанчив Вячеслав Тєльний, директор фірми "Міроу", що займається виробництвом окулярів для водіїв. Він розповідає, коли доцільно використовував ати таку оптику та як її вибирати.

- Навіщо окуляри автомобілісту? Наскільки вони дієві?

- Якщо окуляри зроблені без порушення технологій із якісного полімеру, то одягнувши раз ці окуляри, водієві потім буде важко їздити без них. Найбільше потрібні такі окуляри вночі. Вони захищають водіїв від світла зустрічних фар. Світло зустрічних машин буває настільки потужне, що водії протягом кількох хвилин після засліплення ними нічого не бачать і втрачають керованість. Особливо небезпечне зустрічне світло ксенонових фар. Також ці окуляри підвищують контрастність. Особливо це добре у туман, сутінки, дощ. Тоді водієві не треба дуже напружувати очі, щоб побачити той чи інший знак.

- Чому у цих окулярах все видно із жовтим відтінком?

- Лінзи цих окулярів виготовлені таким чином, щоб не пропускати ультрафіолетове світло. Воно дуже шкідливе для очей. Тому ці промені наші окуляри відсікають. Однак основної кольоропередачі вони не змінюють.

- Чому окуляри для водіїв пластикові, а не скляні?

- У якісних автомобільних окулярах використовують високоякісний медичний полімер. Він дуже легкий, не пріє і не спотворює пропорцій предметів. Такий матеріал дуже дорогий, тому і якісні окуляри, як правило, не дешеві. Наприклад, свої ми продаємо щонайменше за 350 гривень. Полімер завозимо із Кореї, а в Україні його ріжемо та складаємо окуляри.

- Як обрати окуляри автомобілісту?

- Одягнути й подивитися на предмет. Він не має бути спотвореним. Подивитися на червоний і зелений кольори. Відтінки цих кольорів також не мають змінюватися. Антизасліплювальні можливості окулярів у магазині важко перевірити, тому зверніть увагу на товщину полімеру. Вона має бути не тоншою за 2 міліметри. Якщо лінзи тонші, то вони пропускатимуть світло зустрічних фар. А значить такі окуляри не сертифіковані у Мінздоров'я України.

Зараз ви читаєте новину «Як автомобілісту вибрати окуляри?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути