пʼятниця, 07 серпня 2015 15:38

Новий вид отруйної жаби ледь не позбавив життя свого першовідкривача

Новий вид отруйної жаби ледь не позбавив життя свого першовідкривача

Найотруйнішу жабу нещодавно виявили в джунглях Амазонки. На відміну від інших отруйних жаб, вона не просто несе отруту на шкірі, але і може активно впорскувати її у супротивника.

Співробітник бразильського біомедичного Інституту Бутантан Карлос Джаред (Carlos Jared) натрапив на неї під час польових досліджень у Національному парку Гойтаказес біля південно–західного узбережжя країни. Зацікавившись незвичайним видом крихітної, болотяно–зеленої квакші, вчений взяв її в руки. Буквально в наступну мить з–під верхньої губи жаби витягнулося гостре жало і встромилося йому в руку. Від раптового болю Карлос упустив жабу. Наступні п'ять годин він провів в агонії.

Зоологам відомі отруйні жаби, шкіра яких містить настільки сильні токсини, що навіть торкатися їх небезпечно. Однак Corythomantis greening стала першою, здатної активно впорснути отруту в жертву. При цьому отрута її, як виявилося, вдвічі небезпечніше отрути гримучої змії. Загалом, врятуватися Карлосу Джареду вдалося лише дивом.

До речі, та ж команда дослідників виявила в Гойтаказесі і ще одну раніше невідому отруйну квакшу Aparasphenodon brunoi. Її отрута токсичніша, ніж у гримучих гадюк, вже в 25 разів. У неї, мабуть, також є "жало", за допомогою якого вона може доставити своє смертоносне зілля в організм жертви.

Відбувається це рефлекторно: у відповідь на атаку гострі жала, розташовані в спеціальних залозах під шкірою на губі, протикають її в районі верхньої губи, готові внести отруту. Цікаво, що ці два види жаб не є близькими родичами, і ці небезпечні адаптації з'явилися у них, швидше за все, незалежно.

Зараз ви читаєте новину «Новий вид отруйної жаби ледь не позбавив життя свого першовідкривача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути