неділя, 12 січня 2014 09:45

Коні люблять класичну музику
7

Елітні породи коней - арабські скакуни, ганновери та бельгійці - коштують від $ 50 тис. до $ 300 тис.  Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів власник приватної стайні Василь Руденко.

"Гановерська і бельгійська породи користуються популярністю серед заможних людей, - каже Руденко. – Треба мати не тільки гроші на покупку такого коня, але й на його утримання. День у стайні може обходитися від 100 до 400 гривень".

Руденко орендує старий телятник під Києвом. Обладнав його під приватну стайню. Там доглядає елітних коней

"Коні живуть 20-25 років, - розказує власник стайні. - У кожного коня свій характер. Мені зустрічалися норовливі і спокійні, вперті і дуже неслухняні. Вони поводяться, як люди. Дехто каже, що про характер коня говорить його забарвлення. Насправді впливає порода, залежить і від того, які у нього були батьки".

За словами Руденка, в Україні коні елітної породи дешевші, ніж за кордоном.

"Але попит на дорогих коней не високий, тому торгувати дорогими породами в Україні невигідно. Коні дуже добре розрізняють емоції у голосі. Один конюх прийшов годувати їх після сварки з дружиною. Крикнув на одного коня, той не стерпів і ударив його копитом. У робітника закрита черепно-мозкова травма та перелом щелепи. Тепер з поганим настроєм до стайні не пускаю".

Кут огляду у коня майже 360 градусів. Тварина бачить як перед собою, так і позаду себе

"Їм вистачає 4-5 годин сну на добу, щоб відновити сили, - розказує Руденко. – Часто сплять стоячи. Засинають лежачи тільки тоді, коли відчувають себе у безпеці. Добре бачать у темряві.  Щодня по кілька годин коней вигулюємо. Взимку випиває 20 літрів води, влітку – утричі більше. Найбільше люблять цукор, цукрові буряки та моркву. Щодня годуємо сіном, овесом, кашою з ячменю і висівок. Овес змішуємо із вітамінами. За день кінь з'їдає 6-7 кілограм сіна. За рік - до двох тонн сіна й вівса".

Тричі на тиждень у стайні лунає класичну музику.

"Наш ветеринар каже, що тварини під час неї розслабляються. Одного разу включили рок. Не пройшло і 2 хвилин, як коні почали метушитися, тупати копитами. Дехто намагався вирватися зі стайні. Утримування коня у нас коштує майже 4 тисячі гривень. У вартість входить нагляд фахівців, годування і вигул тварини".

Зараз ви читаєте новину «Коні люблять класичну музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути