понеділок, 24 лютого 2014 15:14

Беркут бачить жертву за два кілометри
4

Беркутів можна приручити за рік, впевнені орнітологи. Найкраще дресируванню піддаються молоді птахи, які тільки починають вчитися літати. Беркут може спокійно жити у будинку і стати повноправним членом родини.

"Молодняк вчиться літати з двох місяців. Самиця спеціально їх недогодовує, щоб вони на час навчання були легшими, трималися у повітрі і не падали. Аби видресирувати такого птаха знадобиться не менше року. Щоразу за два дні до навчань беркут має бути голодним і сидіти в ізольованому ковпаку. Беркут добре реагує на шматок м'яса. Це дуже хороша приманка, - говорить завідувач зоологічного музею Львівського національного університету імені Івана Франка 42-річний Ігор Шидловський. - Дресирування беркутів дещо подібні до навчання собак. Якщо добре займатися цим орлом, він спокійно буде йти до рук".

Знавці цього птаха говорять, він ніколи не підніме і не пронесе у польоті здобич вагою більше 10 кілограм.

"Цей птах гніздиться в Карпатах і рідко на Поліссі. Він бачить свою жертву за два кілометри. Переважно їсть гризунів. Цікаво, що живе у нас, а полює на польській стороні. Для них немає кордонів. Вміє полювати на велику здобич. Може спокійно задушити косулю, лисицю чи вовка, не кажучи про зайців чи бабаків. У беркута міцні кігті і він буквально придушує здобич, хоча сам важить не більше 5-6 кілограм. Травмує міцним дзьобом важливі органи, - додає орнітолог. - Але вони ніколи не нападуть на людей. Вони навіть бояться дітей. Сама птаха мала. Ото тільки крила розставить і здається, що велика. Розмах крил мають до метра 70 сантиметрів".

У беркутів шлюбний період почнеться у квітні. За словами Шидловського, в Україні їх залишилося не більше 70 пар.

Зараз ви читаєте новину «Беркут бачить жертву за два кілометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути