понеділок, 16 липня 2012 12:24
Андрій Окара
Андрій Окара
Політолог

Путін буде просувати Медведчука на прем'єр-міністра

Поведінка президента РФ Володимира Путіна під час візиту до Ялти є показовою. Він любить роздавати різні меседжі. Робить це іноді досить вишукано. У цьому випадку Путін спізнився не на 2 години, що для нього є нормальним, а на 4 години. При чому, по дорозі до Януковича він затримався не будь-де, а заїхав до московських байкерів. Тобто він дав Януковичу меседж про те, як він приблизно до нього ставиться.

Крім того, ще одним меседжем став візит Путіна до свого кума Віктора Медведчука.

Існує така думка, що головною інтригою цих перегорів був саме Медведчук. І, в принципі, ця інтрига ще більше загострилася. Вона полягає в тому, що Путін вважає, що Медведчук — та людина, яка буде просувати Україну до Євразійського союзу. Інтрига ще й у тому, щоб Медведчук став, наприклад, прем'єр-міністром України. Путін її загострив, коли заїхав до нього на дачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балога про зустріч Януковича і Путіна: "Невихованість, прінуждєніє, неповага"

Публічна кампанія Медведчука в Україні, яка зараз розкручується, досить загадкова, бо сам він заявляє, що у Верховну Раду іти не збирається. Та й парламент для людини з бекграундом Медведчука річ абсолютно непотрібна і не його масштабу. Не для того він був таким загадковим політиком довгий час, аби потім з'ясувалося, що все це заради того, щоб стати народним депутатом. Це для нього дрібно і він ці чутки заперечив.

Для чого він проводить зараз публічну кампанію "Український вибір" є загадкою для всіх спостерігачів. Треба зауважити, що кампанія є досить неефективною і трішечки навіть дурнуватою. Чому стільки коштів на неї витрачається? Медведчук, скоріш за все, хоче повернутися в публічну політику, але в якій ролі він ще остаточно не вирішив.

ВІДЕО: Путін завітав на ялтинську віллу свого кума Медведчука

Депутатом він не буде, але й бути міністром зараз теж дуже небезпечно. Тому, судячи з усього, єдине, ким би він хотів бути, - це президентом або прем'єром. Тому існує думка, що Путін, який вважає його другом і майже родичем, лобіює Медведчука на роль українського прем'єра.

Путін може просувати Медведчука і в президенти України на наступних виборах голови держави. Однак це малоймовірно, бо Медведчук запам'ятався тим, що в нього дуже специфічна харизма, і скільки його не розкручуй, він не викликає симпатій в електорату. Це вже багато разів доводилося. Крім того, він вже давно пішов з публічної політики і його, безумовно, забули як публічну фігуру. Тому дуже важко уявити, як його можна розкрутити в ролі президента. Інша справа, що може він це собі якось і уявляє.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Путін, їдь у Кримськ, а не в Україну!" - націоналісти пікетують російське посольство

У будь-якому разі, президент — це ще не скоро, а прем'єр — в будь-який момент. Янукович і Азаров є противниками інтеграції України до Євразійського союзу, а Медведчук декларує абсолютно прокремлівську, пропутінську позицію, у тому числі і в питанні інтеграції України до Євразійського союзу. Думаю, що Путін розглядає його як дуже важливу фігуру для кремлівських планів щодо України. Водночас Янукович такі наміри російського президента сприйматиме без будь-якого ентузіазму.

Демонстративна дружба між Путіним і Медведчуком не допоможе підняти рейтинг останнього в Україні. Це, як кажуть, як мертвому припарка. Показ тісних взаємин, можливо, серед певного електорату і може додати симпатій Медведчуку, але його рейтинг зараз дуже умовний і надто малий.

Зараз ви читаєте новину «Путін буде просувати Медведчука на прем'єр-міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути