понеділок, 20 травня 2024 12:53

Загибель президента Ірану матиме наслідки для спадкоємності влади - ISW

Загибель президента Ірану матиме наслідки для спадкоємності влади - ISW
Загибель Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера Ірану. Фото: IRNA

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме серйозні наслідки для спадкоємності верховного лідера.

Раїсі називали одним із головних претендентів на те, щоб змінити Алі Хаменеї на посаді верховного лідера, йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Хаменеї призначив Раїсі на посаду очільника судової системи 2019 року і підтримав його на президентських виборах у серпні 2021. Наступні кілька днів можуть змінити найближчу і довгострокову динаміку режиму, включно з наступністю верховного лідера. Однак смерть Раїсі зрештою не змінить нинішньої траєкторії режиму, спрямованої на більш жорстку і консервативну внутрішню політику та більш агресивну регіональну політику", - сказано в повідомленні.

Після смерті Раїсі перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер тимчасово виконуватиме обов'язки президента. У спікера парламенту Мохаммада Багера Галібафа і глави судової влади Голама Хоссейна Мохсені Еджеї буде 50 днів, щоб організувати президентські вибори. Із 2007 до 2021 року Мохбер обіймав посаду глави Управління з виконання наказу імама Хомейні (EIKO) - напівдержавної організації, безпосередньо контрольованої верховним лідером Алі Хаменеї. Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Мохбера і EIKO в січні 2021 року.

Мохбер народився 1 вересня 1955 року, як і Раїсі вважається близьким до верховного лідера Алі Хаменеї. Мохбер став першим віцепрезидентом у 2021 році, коли Раїсі був обраний президентом. Мохбер входив до групи іранських чиновників, які відвідали Москву у жовтні та домовилися про постачання ракет класу "земля-земля" та безпілотників для російських військових.

Мохбер раніше очолював інвестиційний фонд Setad, пов'язаний із верховним лідером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі пасажири гелікоптера президента Ірану загинули

Верховний лідер Алі Хаменеї володіє вищим правом ухвалення рішень в Ірані, проте Раїсі мав значну владу в межах режиму. Раїсі був заступником голови Асамблеї експертів - органу влади, який за конституцією відповідає за контроль над верховним лідером і вибір його наступника.

Іранці переобрали Раїсі як представника провінції Південний Хорасан в Асамблеї експертів під час нещодавніх виборів до Асамблеї експертів у березні 2024 року. Раїсі також був членом Ради з доцільності, головою Вищої ради національної безпеки, Вищої ради з культурної революції та Вищої ради з кіберпростору.

Гелікоптер з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі здійснив "жорстку посадку". Іранське державне телебачення передає, що розбився один з трьох вертольотів у кортежі Раїсі. Це сталося біля міста Джульфа біля кордону з Азербайджаном. Усі пасажири президентського вертольота в Ірані загинули.

Виконувати обов'язки президента Ірану буде перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер. Згідно з Конституцією Ірану, протягом 50 днів мають пройти позачергові президентські вибори

Зараз ви читаєте новину «Загибель президента Ірану матиме наслідки для спадкоємності влади - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути