субота, 18 травня 2024 13:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Позиція США щодо ударів по Росії західною зброєю може змінитися - аналітик

Позиція США щодо ударів по Росії західною зброєю може змінитися - аналітик
США поки не дозволяють завдавати ударів по РФ ракетами ATACMS. Фото: wikipedia.org

Україна нині не може використовувати надані США артилерійські системи HIMARS для знищення складів боєприпасів або командних пунктів на території РФ.

ЗСУ також не можуть застосовувати нещодавно надані ракети великої дальності ATACMS для ударів по військових або логістичних цілях в РФ. Про це пише американський політолог Гел Брандс для Bloomberg.

Однак, за його словами, є натяки, що ситуація зміниться.

Нині також є заборона використовувати надані США засоби протиповітряної оборони Patriot для ураження літаків, які використовують смертоносні "планерні бомби" для нанесення ударів по лінії фронту біля Харкова.

За словами аналітика, така політика адміністрації президента США Джо Байдена не має жодного сенсу з моральної точки зору і стає руйнівною зі стратегічної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В України та союзників часто різні погляди на закінчення війни - Зеленський

Брандс припускає, що розрахунок Байдена полягає в тому, що використання американської зброї в атаках на російську територію буде "занадто ескалаційним". Натомість російський диктатор Володимир Путін грає на цьому страху, погрожуючи напасти на країни НАТО, якщо західну зброю використають для ударів по РФ.

"Але ця погроза є сумнівною, враховуючи, що напад на країни НАТО докорінно змінив би цю війну. Це вже не буде російсько-український конфлікт, в якому Путін все ще може перемогти. Це буде конфлікт між Росією і НАТО, який він неодмінно програє", - зазначив Брандс.

За його словами, застереження Байдена поділяють не всі. Зокрема уряд Великої Британії заявив, що не перешкоджатиме Україні використовувати британську зброю для атак по території РФ. Політолог додав, що якщо "небо не впаде", то США можуть наважитися наслідувати цей приклад. За його словами, один британський чиновник описав цю стратегію Лондона як підбурювання США до більшої сміливості.

Аналітик нагадує, що стратегія Байдена змінювалася і раніше: він неодноразово відмовлявся надавати Україні певні види озброєнь, побоюючись ескалації, і лише потім поступався.

"Є натяки, що позиція США щодо ударів по Росії західною зброєю також може змінитися. Ця зміна має відбутися зараз, щоб допомогти Україні пережити нелегкі місяці, які чекають на неї попереду", ‒ додав Брандс.

Українським військам нині критично не вистачає систем протиповітряної оборони. Зараз Україна має лише "близько 25% того, що потрібно" для захисту країни з точки зору протиповітряної оборони, заявив президент Володимир Зеленський.

Натомість, за його словами, Росія може атакувати українську територію з будь-якої зброї.

Зараз ви читаєте новину «Позиція США щодо ударів по Росії західною зброєю може змінитися - аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути