субота, 01 червня 2024 06:35

Міжнародний день захисту дітей: історія та значення свята

Міжнародний день захисту дітей: історія та значення свята
Міжнародний день захисту дітей відзначають 1 червня. Фото: chdtu.edu.ua

Міжнародний день захисту дітей відзначають 1 червня. Офіційно свято було започатковане в листопаді 1949 року в Парижі під час засідання Ради Міжнародної демократичної федерації жінок.

Саме тоді, у повоєнні часи особливо гостро поставало питання збереження здоров'я та благополуччя дітей. А вже 1950 року 1 червня це свято відзначали у 51 країні світу. Про історію та традиції цього дня пише Gazeta.ua.

У 1959 року було ухвалено Декларацію прав дитини відповідно до Женевської декларації про права дітей. Тоді ж було затверджено рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку.

В Україні Міжнародний день захисту дітей відзначається із 1998 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які церковні свята відзначають в червні: запам'ятайте дати за новим календарем

Існує також версія, що перше святкування дня захисту дітей відбулося ще 1925 року у Сан-Франциско за сприяння Генерального консула Китаю. Він зібрав китайських дітей-сиріт і підготував для них Фестиваль човнів-драконів (Дуань-у Цзе). Це святкування припало саме на 1 червня.

Метою відзначення Міжнародного дня захисту дітей є привертання уваги до потреб та прав дитини.

Традиційно 1 червня світова спільнота закликає зупинити домашнє насильство над дітьми, проводить освітні компанії для дітей, зокрема, про те, куди вони можуть звернутися в разі обмеження їх прав, і вчать суспільство враховувати потреби дитини. Організатори розважальних заходів у день захисту дітей влаштовують конкурси для малюків та дорослих, щоб показати: ніхто, крім дорослих, не в змозі допомогти дітям.

Цікаво, що свято Міжнародного дня захисту дітей має свій прапор - зелений фон, на якому схематично зображено земну кулю і 5 різнокольорових людських фігурок.

Основні права дитини визначені відповідною Конвенцією ООН. Цей документ було ратифіковано 191 країною світу. Держави-сторони взяли на себе обов'язок поважати і забезпечувати всі права дитини, передбачені Конвенцією.

Документ визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства.

У перший місяць літа на українців чекає багато державних, професійних та міжнародних свят. 1 червня - День захисту дітей. В цей день також святкують Всесвітній день батьків, а 16 червня - День батька в Україні. 4 червня - День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України.

Наприкінці місяця настане одна з найголовніших подій у країні - День Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний день захисту дітей: історія та значення свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути