вівторок, 30 січня 2024 15:35

Від тих, хто вкинув "дезу" про Залужного треба просто відписатись - Юрчишин

Від тих, хто вкинув "дезу" про Залужного треба просто відписатись - Юрчишин
Ярослав Юрчишин закликав ігнорувати блогерів, які розганяли фейк про звільнення Залужного. Фото: Facebook.com/yaroslav.yurchyshyn

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин закликав ігнорувати блогерів і медіа, які розганяли фейк про звільнення головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Про це Юрчишин сказав у коментарі "Укрінформ".

"По-перше, хочу подякувати тим громадянам, які не піддалися паніці та зберігали спокій, чекаючи на офіційні повідомлення. Коли виникає багато нібито інсайдів на важливу тему - краще дочекатися офіційної інформації. Так, вона не буде такою швидкою, зате точно буде достовірною. Суха правда краща за гучні неправдиві заголовки", - зазначив голова комітету.

Є поняття інституту репутації, сказав Юрчишин.

"Варто пошукати, які раніше "інсайди" поширювала та чи інша людина і яка кількість із них не справдилася. Якщо хтось засмічує інформаційний простір відвертими вкидами, його або її варто ігнорувати. І журналістам, і читачам", - зазначив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після фейку про Залужного нардеп Ар'єв втікав від журналістів - відео

Свобода слова – це про відповідальність, а не про можливість безкарно говорити будь-що, особливо у воєнний час, коли ворог намагається використовувати будь-які інформаційні приводи, спрямовані проти українців, сказав Юрчишин.

Є кілька варіантів боротьби з фейками, зазначив.

"Перший залежить від нас, буквально від кожного. Коли з'являється неперевірена інформація, ставте собі запитання: хто її поширив? Чи довіряю я цьому джерелу? На кого розрахований меседж? Кому вигідно, аби я думав (-ла) в тому чи іншому ключі?", - пояснив Юрчишин.

Водночас голова Комітету з питань свободи слова звернув увагу на комунікацію від офіційних джерел.

"Нашим державним установам 100 відсотків не варто реагувати на кожен вкид. Однак коли йдеться про величезний розголос довкола ключових осіб держави - комунікація потрібна. Це має бути короткий і точний меседж, який би розставив усі крапки над "і". Адже іноді "ні, це не правда" без жодних імен може посіяти лише більшу паніку", - сказав голова комітету.

29 січня ввечері Telegram-канал колишнього нардепа Борислава Берези "Березовый сок" написав, що Залужного "звільнено з посади". Після цього нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі написав, що Залужному "оголосили про відставку".

Ні, це не правда, повідомило Міністерство оборони.

Торік у листопаді нардеп від "Європейської солідарності" Володимир Ар'єв заявив, що міністр оборони Рустем Умєров нібито "вніс подання про звільнення" Залужного. Згодом нардеп видалив допис у соціальній мережі.

Міністр оборони порівняв це з російською пропагандою, а користувачі соцмережі жорстко відреагували на заяви Ар'єва.

Зараз ви читаєте новину «Від тих, хто вкинув "дезу" про Залужного треба просто відписатись - Юрчишин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути