Ексклюзивы
четверг, 20 ноября 2008 18:58

Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини

Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини

Василь Куценко, 71 рік, із райцентру Іллінці протягом 40 років збирає трави і щонеділі виходить продавати їх на базар. Знає понад сто видів рослин.

— У молодості в мене була велика проблема із правою почкою, з нею ніхто не міг упоратися, — розповідає. — Пізніше простудив ще й сидаліщного нерва. Настільки, що не міг із хати вийти. Коли привезли мене у вінницьку лікарню, лікарка каже: перейди на щось друге, медикаменти тобі не допомагають, ти від них гориш. Тоді почав лікуватися травами.

Найчастіше до травника звертаються із проблемами шлунка, кишковика, камінням у нирках та жовчному, з алергією. Єдиного рецепту від хвороби він не дає.

— Однією травою не вилічишся, треба брати збір. Розпитую людину, чи немає інших болячок: цукрового діабету, підвищеного чи пониженого тиску, чи не пухнуть ноги, чи немає здуття живота. Залежно від цього і трави підбираю: і вісім, і 12, і 24 види. Є люди, в яких на трави алергія. Тоді я зразу кажу: ви не мої клієнти.

Восени та зимою до Василя Куценка зветраються із грипом та застудами. Радить лікуватися коренем малини, калиною, цвітом липи, материнки, первоцвіту. Із цих трав робити чаї з розрахунку столову ложку з верхом на 500 г води. Пити по 50 г протягом дня три-чотири рази.

Шипшина руйнує каміння в нирках

— Перші признаки того, що ви захворієте на грип — за день-два буде попікати в горлі, — розповідає Куценко. — Три літри води нагрійте до температури 40 градусів і покладіть у миску гірчичники чи столову ложку порошку гірчиці. Попарте ноги 20 хвилин, потім ляжте у постіль і закутайтеся в тепле. Випийте чай не залпом, а малими ковтками. Маєте добре спотіти.

Добре при застуді допомагає шипшина. У ній багато вітамінів. Але зловживати відваром із ягід не варто.

— Шипшина руйнує каміння в нирках. Але якщо ці органи погано захищені, то можуть виникнути ерозії, — пояснює Куценко. — Курс лікування крутим настоєм — не більше двох-трьох неділь. Потім треба зробити перерву на сім-десять днів. Для профілактики захворювань можна пити легкий відвар: дві-три ягоди на стакан води. Є ще один рецепт — шипшиновий бальзам. Це протипростудний і багатовітамінний засіб. Узяти трилітрову банку свіжої шипшини й засипати 500 грамами цукру, щоб ягоди пустили сік. Брати по дві-три чайні ложки бальзаму на стакан води й пити як чай. Цей напій добре лікує нирки, сечовий міхур, цистити в жінок. Його можна пити щодня протягом зими.

Сейчас вы читаете новость «Василь Куценко лікує застуду бальзамом із шипшини». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть