Ексклюзивы
пятница, 03 октября 2008 07:12

Ринви зі сталі служитимуть довше

Василь Нижник із Тульчина робить ринви з іржостійкої сталі.

— Навчив мене давній знайомий Олександр Сторожук. Він показав, як робиться покрівельний замок. Наголосив, якщо його за сьогодні зробиш, то будеш покрівельником й майстровитим бляхарем, — згадує чоловік.

За кілька днів Нижник навчився ремеслу. Почав перекривати хати на замовлення.

— Зараз бляхою ніхто будинків не криє, бо товщина металу 0,3–0,5 міліметра і більше двох років покрівля не стоїть, — зауважує. — Більше покривають металочерепицею під євро, шифером. А от водостічну систему часто заказують. Вона довго може прослужити й дешевша, ніж магазинна.

Василь Нижник демонструє, як він виготовляє ринви, жолобки, водостічні труби на власноруч змайстрованому пристрої. На трубу наварив залізну пластинку розміром із покрівельний замок. Вставляє в неї заготовлену бляшану смужку завдовжки 20 см. Прокручує її й отримує жолобок. Він завширшки не менше як 19 см, аби вода не хлюпала через край. На замовлення виготовляє також лійки та перехідні деталі між трубами — коліна.

Із листа оцинкованої бляхи, розміром 1х2 м у майстра виходить 10 погонних метрів жолобка. За 2-метровий бере 16 грн. У магазині такий коштує 20. За лійку править 60 грн, це на 15 грн дешевше, ніж у крамниці.

Водостічну систему чоловік монтує за 1–2 дні.

— Буває, що хати просто накривають і не ставлять водостоків. Щоразу, коли йде дощ, вода тече по стінах. Вони постійно мокнуть, і утворюється грибок. Тому треба робити водостік, — пояснює. — Система із нержавіючої сталі служитиме довше, ніж подібна пластикова.

Сейчас вы читаете новость «Ринви зі сталі служитимуть довше». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть