Ексклюзивы
четверг, 25 сентября 2008 17:19

Килими ткали з фашистських парашутів

Колекцію килимів із Чечельницького та Томашпільського районів представив викладач Вінницького педуніверситету етнограф Віктор Косаківський, 46 років.

Представлені також рядна з намальованими павичами та песиками, уквітчані простирадла, невеликі пілки й довгі залавники. Їх у районах називали по-різному. У Томашпільському — обіцята, в Ямпільському — палатарі. Вони вузькі, завдовжки іноді до 12 м, розміщували за лавами попід вікнами.

— Килими я почав збирати з родини, — зазначає етнограф. — Ткала моя бабуся Соломія Філімонівна Жмурко. Старша тітка вишила гарний букет, а баба побачила і з вишивки перенесла на килими. Нитки там зі стропів німецького парашута, який знайшли під час війни. З нього пошили одяг, спідниці, хустки, а решту розпустили на нитки. Баба їх пофарбувала і ткала.

Ткала й сестра бабусі Косаківського — Палажка. Її рядно із павичами висить на стіні при вході на виставку.

— Найдавніший зразок, килим із вазоном, середини XIX століття, забрав у сусідів, — згадує колекціонер. — Він великий — 6-метровий.

Відвідувачка виставки мистецтвознавець Тетяна Дзигунова, 45 років, зазначає, що подільський килим бачила в приватній колекції президента Віктора Ющенка. Елементи його кайми виконані у вигляді постатей людей.


Виставка працюватиме до кінця вересня у приміщенні університетської лабораторії з етнології Поділля за адресою: Вінниця, вул. Острозького, 32, старий корпус. Вхід вільний.

Сейчас вы читаете новость «Килими ткали з фашистських парашутів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть