Ексклюзивы
четверг, 04 декабря 2008 16:09

Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами

Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами

Учителька з Гадяча Руслана Шаманська за програмою Бюро освіти та культури США півтора місяця навчалася в Америці. Жінка відвідала там музей космонавтики НАСА. Бачила, як американці голосували за новообраного президента Барака Обаму.

— На виборчій дільниці в черзі сидить бабуся з дихальним апаратом, поруч дід з ціпком, за ними товста американка, далі мексиканець. Такі всі різні, — розводить руками жінка. — Людям дають папірці, на яких треба відмітити, за кого голосуєш. Кабінок немає. Пишуть на стіні, спині, колінах. Потім всовують папірець у спеціальний автомат і на табло висвічує +1. Зразу ж отримують наклейку "Я проголосував". Агітують навіть на виборчій дільниці в день виборів.

За освітньою програмою відбір на навчання в США проходили 300 українських учителів. Відібрали з них вісім. Руслана Шаманська навчалася в університеті міста Хантсвіль штату Алабама. Вивчала нові методи викладання англійської мови.

— Учителька школи, в якій я стажувалася, заробляє 4 тисячі доларів, — говорить Шаманська. — За будинок та комунальні послуги платить 500. У неї троє дітей і п"ять машин. Чоловік працює інженером.

Американська вчителька заробляє 4 тисячі доларів

Харчувалася Руслана в університетському кафетерії. Їй видали картку, з якої знімали гроші.

— Вони товчонку варять із нечищеної картоплі, — морщить носа. — Майонез непопулярний.

Учителів водили на американський футбол. Та найбільше всім сподобалася екскурсія до музею космонавтики НАСА.

— Там є макети всіх видів ракет, кораблів, — ділиться враженнями жінка. — Можна заходити всередину апаратів.

На сувеніри Руслана брала з Гадяча вишивані серветки, вироби з дерева, обереги, прапорці. Із США привезла одяг, інтерактивне обладнання для уроків, книги, навчальні диски, спортивний інвентар для американських ігор.

— Брала ще сувеніром горілку "Козаки", — сміється. — Тільки прийшла в гості до одних американців, вони з порога кажуть: чули, що у вас горілка добра.

По завершенні навчання Шаманській видали сертифікат уряду США про  участь у програмі і свідоцтво про те, що вона є почесним громадянином штату Алабама.

Сейчас вы читаете новость «Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть