Ексклюзивы
четверг, 30 октября 2008 15:07

Продавці книжок протестують проти перенесення ринку

Продавці книжок протестують проти перенесення ринку

Майже сотня представників товариства глухонімих та торговців книжками зібралися 28 жовтня біля приміщення Полтавської міської ради. Вони протестували проти перенесення книжкового ринку.

18 вересня міськрада вирішила перенести ринок "Книжкове джерело", що на вул. Шевченка, на територію за 50 м звідти. Там інвестор Віктор Бажан за свої кошти облаштує для продавців нові робочі місця.

— Там були якісь сараї, їх розвалять і на тій площадці нам ринок зроблять, поставлять павільйони, — розповідає продавець книжок Сергій Кальян, 50 років. — Ті ларьочки в 9–10 квадратів будуть коштувати до 50 тисяч гривень.

— Та тут сімдесят процентів — пенсіонери. Бажан за оренду землі хоче від нас дві тисячі гривень у місяць. А як у мене прибутку на одній книжці 10 копійок! — обурюється 57-річна Віра Рибалко.

Нині за оренду квадратного метра торгового місця підприємці платять 82 грн, ще 66 грн віддають у ринковий збір.

Тричі приходили на прийом, він все тікав

Понад 60 років цю ділянку орендувало підприємство "Універсал" українського товариства глухонімих. 1990-го звідти із дозволу міськради знесли два житлові чотириквартирні будинки. Їх мешканців за гроші "Універсалу" переселили в інші квартири. А на звільненій території заклали фундамент чотириповерхового побутового корпусу, на що витратили майже 500 тис. радянських рублів. Тепер вимагають повернути ці гроші.

— 1994 року, коли почалася інфляція, припинили будівництво, — каже директор "Універсалу" Борис Кірпа, 48 років. — За свої кошти на тому місці обладнали книжний ринок. Торік хотіли зробити там реконструкцію, бо люди під відкритим небом стоять. Міськрада не дозволила.

У вересні цього року термін оренди ділянки "Універсалом" скінчився. На місці теперішнього ринку приватне підприємство "Полтава-2008" планує побудувати торговельний комплекс.

— Та то Матковського фірма, канєшно, шо йому якісь там глухі, — скаржиться Кірпа. — Ми тричі приходили до нього на прийом, він все тікав.

Мер Полтави 44-річний Андрій Матковський запевняє, що не закриють жодного робочого місця торговців:

— Кірпа отримував орендну плату, яка лише частково йшла "Універсалу". Тепер просто буде відлучений від корита. Він сам спланував і профінансував цю акцію. А інвестор хоче зробити сучасний торговий комплекс з продовольчим магазином, складськими приміщеннями, санвузлом. І за 5 років, орендною платою, він планує повернути свої кошти.

Новий книжковий ринок облаштують за 2 роки. Нині міськрада обговорює варіант перенесення "Книжкового джерела" на центральний ринок "Полімпекс".

Сейчас вы читаете новость «Продавці книжок протестують проти перенесення ринку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть