Ексклюзивы
четверг, 20 ноября 2008 18:27

Найбільше грошей витрачають на непотрібні речі

Найбільше грошей витрачають на непотрібні речі

Щоб заощадити в умовах фінансової кризи, потрібно вести облік власних доходів та витрат. Доктор економічних наук, професор Полтавського університету споживчої кооперації України 43-річний Владислав Гончаренко радить подружжю складати сімейний бюджет разом. Купувати речі, які можуть дати родині додатковий дохід.

Як навчитися грамотно вести сімейний бюджет?

— Потрібно п"ять-шість місяців записувати витрати. Якщо потім згрупувати їх за категоріями, можна побачити загальний фінансовий стан сім"ї. Більше половини витрат припадає на непотрібні покупки. Таке впорядкування, а не скорочення сімейних витрат у нинішній кризовій ситуації для багатьох буде корисним. Особливо для позичальників, що взяли в банках кредити, стали членами іпотеки.

Як правильно відкладати гроші?

— Варто відкладати як недоторкуваний запас не менше 10 відсотків щомісячного доходу. Про такі заощадження кажуть — "на чорний день". Людина повинна визначити, що таке для неї цей "чорний день". Це хвороба, звільнення з роботи, розлучення. У часи стабільної економіки я порадив би ці гроші зберігати в банку. Нині багато людей інтуїтивно купують валюту, дорогоцінні метали. В чомусь вони мають сенс. Наприклад, молодь, яка живе з батьками, може відкладати до 50 відсотків доходу. Це буде стартовий капітал на втілення планів.

На чому можна додатково заробляти?

— Кожна сім"я має активи й пасиви. У наших квартирах багато непотрібних речей. Треба критично проаналізувати майно. Те, що не потрібне — продати. Від активів, які є, спробувати отримати дохід. Наприклад, здати майно, нерухомість, земельну ділянку в оренду.

Чи можна на великі покупки брати гроші з недоторканого запасу?

— Ні. Більшість людей витрачає кошти на споживання. Виникла ідея купити машину. Автомобіль коштує 10 тисяч доларів. Людина назбирала цю суму, придбала авто. Крім того, що витратила 10 тисяч доларів — віднині доводиться платити щорічний податок, з"явились обов"язкові витрати на бензин, сервісні послуги. Виходить життя у збиток. Навіть автівка у кредит є пасивом. Можна ці гроші покласти в банк і на відсотки щодня їздити на таксі.

Під час фінансової кризи потрібно купувати не споживчі товари, а хоча б товари подвійного призначення. З яких можна мати доходи та які забезпечують потреби. Наприклад, ту ж автівку для таксування.

Хто може собі дозволити кредит?

— Люди, яким він не потрібен. Такий парадокс. Ці люди беруть позику, бо мають вклади в банку й ними перекривають відсотки по кредиту. Я знаю випадки, коли відсотками депозиту гасили позику за нерухомість.

Хто має вести сімейний бюджет?

— Бюджет — сімейний, і його повинні вести двоє. Незалежно від того, хто працює та скільки заробляє. Найдрібніші витрати також треба оговорювати — цигарки, пиво, косметику. Буває, за місяць на пиво йде 10 відсотків сімейного бюджету. Родина повинна знайти розумний компроміс у видатках.

Чи потрібно планувати витрати заздалегідь?

— Щоб спланувати майбутні витрати, слід проаналізувати існуючі. Записування витрат у цьому допоможе. Треба узяти загальний зошит. Розбити його на колонки за групами майбутніх витрат. Установити ліміти на кожну колонку. Економію потрібно відкласти.

Сейчас вы читаете новость «Найбільше грошей витрачають на непотрібні речі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть