Ексклюзивы
четверг, 04 ноября 2010 16:59

Росія, що крутіша за Мексику

 

Цей малюнок уміщено в російському журналі "Нива" в жовтні 1917 року  - напередодні більшовицького перевороту. Тоді не лише росіяни фантазували, що їхня держава така ж демократична, як США Після Лютневої революції 1917-го й повалення монархії американці теж вважали Росію демократичною. І симпатизували їй.

У кінці літа того року до Петрограда приїхав "лівий" американський журналіст Джон Рід. Перед тим він бачив Мексиканську революцію, що почалася 1910-го. А з Росії писав: "Тут іще крутіше, аніж у Мексиці!". Джон Рід зустрівся з Олександром Керенським, главою Тимчасового уряду. Запитав його, які уроки може взяти світова демократія в російської революції.
- Уроки можна брати, коли все закінчилося. А в нас - тільки починається! - відповів Керенський.

Мов у воду дивився: невдовзі більшовики взяли владу силою. Розігнали "буржуазний" Тимчасовий уряд і заборонили вибори до парламенту - Установчих зборів. А демократ Керенський утік до Америки.
Про це згодом Джон Рід написав книжку "Десять днів, які потрясли світ".
Рід був симпатиком більшовиків - ще крутіших за мексиканців. Тому американці його книжку сприйняли без ентузіазму.

США не визнали радянську Росію й установили з нею дипломатичні відносини аж 1933 року. І не тому, що Росія, тоді вже СРСР, стала демократичнішою. Просто під час Великої депресії американцям хотілося їсти. А більшовики щедро експортували пшеницю - і того самого 1933-го, й пізніше. "Нива" тоді вже не виходила, а карикатури на дядька Сема друкували в "Крокодиле" та "Огоньке".

Сейчас вы читаете новость «Росія, що крутіша за Мексику». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть