Ексклюзивы
пятница, 11 декабря 2009 14:22

"Іноді я ненавиджу чай"

 
Відтоді, як я веду чайні церемонії, не п"ю чаю в пакетиках. Це, фактично, пилюка, з якої не зробиш чаю. Вдома, коли є настрій, можу влаштувати собі церемонію, а як ні - просто заварюю в чашці. Чай купую в супермаркеті. Останнім часом - зелений "Ґрінфілд" "Летючий дракон". А коли приходжу в кафе, замовляю каву. Хорошого чаю в моєму житті вистачає. Я була на чайній церемонії в Китаї. Вважаю, що ми це робимо краще. У нас церемонія вишуканіша. А там усе якось буденно, на чайній дошці стоять попільнички, брудно.

Раніше чайними майстрами були лише чоловіки. Зараз цю професію освоюють дедалі більше жінок. Розібратися у всьому можна за півроку. Але щоб стати майстром, треба значно більше часу. Потрібна чуттєвість - до себе, людей і до того, що робиш. Це складно пояснити, але після церемонії завжди знаєш, вдалася вона чи ні. Якось у мене був клієнт, із яким ми весь час мовчали. Я відчула, що так буде правильно.

Коли йду на роботу, не користуюся парфумами, бо вони перебивають аромат чаю. Притуплює чуттєвість і куріння. Гостям перед церемонією також бажано не палити.

Найгірше, що може статися на роботі - перелом ноги. Упродовж церемонії треба сидіти навколішки. Є буквально дві позиції і, якщо різко підвестися, а ти не тренований, то можна розтягнути м"язи або отримати перелом. У нас одна дівчина коліно зламала. А наприкінці дня часто буває емоційне виснаження.

Іноді я ненавиджу чай. Це буває, коли за день змішаю кілька видів, і вони в мені якось неправильно поєднаються. А взагалі, відтоді, як прийшла в "Чайний клуб", стала спокійнішою, м"якшою і чуттєвішою.

Під час церемонії намагаюся розмовляти. Не обов"язково говорю про чай чи китайську культуру, іноді про життя. Головне - не почуватися зайвою. Найбільше ображає, коли мене ігнорують.

Людей, які гарно знаються на чаю, відчуваю одразу. По тому, як вони сідають, обирають чай, нюхають. Не так: випив швидко, поставив чашку і чекає, що далі. Трапляються клієнти, які толком нічого не знають, але корчать із себе знавців. Найчастіше, це коли хлопець приводить дівчину хоче показати себе.

Виїзд коштує 250 гривень, ще 200 платять за кожного учасника церемонії

Інколи клієнти заважають церемонії. Хороший чайний майстер такого не сказав би, але я до такого рівня ще не дійшла. Якось прийшли двоє хлопців і дівчина. Хлопцям було цікаво слухати, нюхати, пити, а дівчина всю увагу хотіла зосередити на собі - виривала чайник із моїх рук, хапала чашки раніше, ніж треба. Я пояснювала, що церемонія вимагає концентрації, але марно. Зрештою, довелося робити все мовчки, щоб ситуація розрулилася в той бік, в який захочуть клієнти.

У Києві, думаю, не набереться і 30 чайних майстрів. На приватні церемонії запрошують, хоча за кризи - дедалі менше. Раніше часто замовляли на ділові зустрічі, презентації, вечірки або коли хотіли зробити людині незвичний подарунок. Виїзд коштує 250 гривень, ще 200 платять за кожного учасника церемонії.

Визначити, хто залишить чайові, а хто - ні, неможливо. Якось клієнт довго обирав чай і жоден йому не подобався. Потім таки вибрав, але випив його так, наче це був найгірший смак у його житті. А тоді залишив на чай фантастичну суму - 200 гривень.

Політики й зірки до нас навідуються не часто. Пам"ятаю, був Слава Вакарчук, Олег Скрипка, дівчата з групи "Алібі". Із відомими людьми мені важче, я скутіша. Це моє внутрішнє обмеження, і його треба подолати.




Як правильно готувати чай

Для хорошого напою вода з крану не годиться. Краще купити мінеральну чи набрати з бювету. Чорний чай заливають одразу, як закипіла вода. Для зеленого треба почекати 5-10 хв, доки вода не охолоне до 75-80ºС. Чашку чи заварник після цього потрібно накрити кришкою і зачекати 3 хв. Зелений чай рекомендують пити після їжі, чорний - до.

Сейчас вы читаете новость «"Іноді я ненавиджу чай"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть