Ексклюзивы
четверг, 14 апреля 2011 16:15

Уркаїна

 

Київський філософ Михайло Мінаков зібрав опечатки й обмовки з газет, книг, підслуханих розмов і набраних нашвидкуруч електронних текстів. Склав із них 2008 року "Толковый словарь опечаток слов живаго суржика бытия"

Уркаїна

Епоха, коли в людині перемагає дикість. В Уркаїні все стає з ніг на голову. Правителі сприймають державу як джерело насолоди. Вчені створюють міфи. Письменники пишаються списаними текстами. Шахраї страждають від нерівної конкуренції зі службовцями та міліціонерами.

Хворум

Мінімальна кількість людей, що може прийняти найгірше рішення з усіх можливих. Політичний хворум Уркаїни - магічне число 226. Якщо зібралося стільки людей, домовитися про суспільне благо неможливо.

Хультура

Стан культури, основним способом творчості якого є халтура. Халтурник цінує майстерність, але не вважає за потрібне самому ставати майстром. Хультурну людину не цікавить, як влаштований світ, його минуле та майбутнє. Важливий лише власний, у якому живе. Хультурна людина щиро вірить, що з часом хультура перетвориться на культуру.

Хламур

Ринкова демократія і масове споживання позбавили людей смаку. Замість естетичних категорій прекрасного та піднесеного шукають доступність і спокій. Хламур не потребує творців і шанувальників. Нав'язливість, трафаретність, посередність перетворюють речі на хлам. Тут немає місця для життя - прищів та набряків, рідин та слизу, запахів та смороду, опуклостей і безформності.

Мелегат

Нестримно балакучий делегат, язиката офіційна особа. Усі ритори загинули в часи громадянської війни. Виживали у ХХ ст. лише недорікуваті, гаркаві чи мовчазні. Коли сторіччя добігло кінця, люди заговорили: на вулицях, у транспорті, в ток-шоу. Виявилося, що риторичний ген безповоротно втратили. Хоч куди глянь - самі базіки й жодного промовця.

Ієронія

Стиль спілкування, породжений політичною, соціальною та майновою нерівністю між людьми. Ієронія рятує від божевілля, зводячи ідею рівності до жарту.

Еліміта

Стиль життя еліміти еклектичний. Поєднує мерседес і обереги невігласів, кокаїн і картопляний самогон, гламур і традицію. Еліміта ненавидить мегаполіси. Розбудовує місто так, ніби мститься його мешканцям.

Миморандум

Згода, якої сторони досягли завдяки взаємному нерозумінню.

Націоанальність

Явище, за якого племінні особливості стають основними рисами самовизначення. Перетворює вишиванку на уніформу, смак маминих щів - на зразок обов'язкового меню, говірку діда - на держимову.

Правма

Травма після зіткнення з правдою.

Правмою став шок під час перебудови. Суспільство не витримало правди про тоталітарне минуле. Радянський Союз розпався.

Захід навчився попереджувати правму. ЗМІ перетворюють людей на сторонніх, байдужих до брехні та правди. Західна свобода слова настільки втомила людей, що вони втратили здатність діяти згідно зі своїми принципами. Наприклад, американця непокоїть пам'ять про те, що він громадянин єдиної в світі держави, яка використала зброю масового знищення. Але він припускає правомірність нових атак на небезпечних сусідів по планеті.

Сейчас вы читаете новость «Уркаїна». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть