Ексклюзивы
среда, 29 декабря 2010 19:57

Різдвяна казка

Почати з того, що Вітющ склеїв політичні ласти, а точніше, ніколи їх і не розклеював. Єдине, що йому вдалося, - це намовити свого, як тоді здавалося, антагоніста Вітяна до участі в трансрегіональному СП із розведення лохів на соборність. Однак невдовзі Вітян - дарма, що був тупіший за шахтарську каску - заввиграшки розвів самого Вітюща й усунув його від усього. Щоправда, Вітющ не надто й засмутився, бо зміг нарешті зайнятися тим, до чого завжди лежала його трипільська душа: сидіти цілими днями на ґанку, зрідка переводячи розімлілий погляд із коханих вуликів на білого європейського бичка, побрехеньками про якого він любив колись розважати своїх маленьких співвітчизників.

І так би воно все собі йшло і нічим не закінчилось, якби це було реалістичне оповідання. Але на те вона й різдвяна казка, щоб навіть лузер Вітющ міг одного разу ні сіло ні впало припертися на Святвечір у заміський палац Вітяна і сказати: "Любий друже, нічого не питай, тільки слухай. Я профакав, - англомовна дружина Вітюща навчила його, що правильно вимовляти "профакав", а не "профукав", - отже, я профакав усе, що було можна, ти ж тепер узявся й за те, чого не можна. І декому крутішому за тебе - повір, що бувають і такі - це не дуже подобається. Коротше, матимеш цієї ночі важливих гостей. А поза тим - Христос рождається!". "...... на ...", - відповів Вітян, мовби натякаючи, що, крім яєць і вінків, нічого не боїться і взагалі належить до іншого патріархату.

По цих словах Вітющ розтанув у межигірській темряві, а Вітян зручно вмостився перед телевізором. Але десь опівночі, непомітно прошмигнувши повз сорок тисяч озброєних протитанковими гарматами охоронців, перед Вітяном постав Дух Минулого. Дух змахнув чарівним пультом - і на екрані замість звичного в різдвяну ніч Савіка Шустера з'явився майже інопланетний краєвид - весь, як стверджував закадровий голос поета Бєссмєртного, у "чєбрєцах да ковилях". Потім камера відшукала загублену в териконах школу. Діти, зосереджено висолопивши язички, перемальовували з дошки палички й кружечки. Позаду школи якийсь малолітній гопник ховався в ковилі й курив чебрець або навпаки. Потім екран розділився навпіл: у лівій його частині діти зростали, вчилися знаходити на карті держави й міста, читали Чехова з Ахматовою... У правій замиготіли якісь громадські вбиральні, шапки, годинники, виправні колонії, гебісти й автобази. Від побаченого Вітян розплакався, та так - плачучи й і заснув.

Розбудив його наступний гість - Дух Теперішнього, який переніс Вітяна до найпонтовішого в історії повітроплавства гелікоптера й зі швидкістю незнаної нашому героєві думки здійняв його в небо над батьківщиною. Відтак Дух натягнув на Вітяна навушники: апаратура, якою був нафарширований гелікоптер, давала можливість підслухати все, що говорилося внизу. Багато різного чув на своєму віку Вітян, не одну зону стоптав, не одну селекторну нараду провів, але й уявити не міг, скільки способів фул-контактної любові бажають йому люди у новозбудованій країні вже сьогодні. Заридав Вітян від сорому, розгаратав безутішною головою дошку приладів - і знепритомнів.

А коли прийшов до тями, побачив перед собою третього Духа - Духа Майбутнього. І завів його Дух на цвинтар, і вказав, куди дивитися. Багато лайна бачив у житті Вітян, чимало й наковтався, доки доповз до вершин влади, але щоб стільки фекалій могло поміститися на одній убогій могилці - не повірив би. Здогадався Вітян, чиє ім'я вирізьблене на камені й побіг шукати телестудію.

І звернувся Вітян у прямому різдвяному ефірі до народу, й оголосив про добровільну відставку. Палац свій він віддав під санаторій для жертв політичних репресій, а сам накупив зошитів і записався у перший клас. Вчителька його дуже хвалить: школу Вітян не прогулює, старається, вже вміє від дзвінка до дзвінка виписати цілу букву "ф". А як ніхто не заважає, то й дві.

Сейчас вы читаете новость «Різдвяна казка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть