Ексклюзивы
четверг, 02 сентября 2010 13:12

Німці чекають від нас таких же компромісів у бік Європи, які ми зробили в бік Росії

 

30 серпня президент Віктор Янукович здійснив перший офіційний візит до Німеччини. Зустрівся з канцлером Ангелою Меркель. Обговорили співпрацю в енергетичній, культурній, інвестиційній сферах. Німеччина запропонувала допомогу в підготовці до Євро-2012. На спільній прес-конференції канцлер заявила:"Ми домовилися, якщо в майбутньому виникнуть питання або проблеми з приводу свободи слова й демократії, будемо відверто говорити про це". Переговори з українським главою держави назвала успішними.


Валерій ЧАЛИЙ, 38 років, директор міжнародних програм Центру Разумкова:

Знаковою для цієї зустрічі була відповідь українського президента німецькому канцлеру на запитання: "Якою мовою будемо говорити?" - "Російською".

Гадаю, за сьогоднішнього курсу української влади, трикутник "Україна-Росія-Німеччина" скоро перетвориться на пряму "Росія-Німеччина". ФРН досі перебуває в пошуку своєї східної політики. Очевидно, що Росія для неї - великий слон, який може багато чого натворити в посудній лавці, але без якого не обійдешся в питанні енергетики. Україна ж задекларувала свою позаблоковість, багатовекторність - усе що завгодно. І все швидше зникає за спиною слона.

Німці чекають від нас таких же компромісів у бік Європи, які ми зробили в бік Росії. Сподіваються, що консолідована позиція президента, уряду й парламенту дозволить брати активну участь в енергетичних проектах, просувати бізнес у більш прогнозовану Україну. Але не розуміють: для Партії регіонів набагато простіша логіка швидких дій, бульдозерна політика, а не процес. А євроінтеграція - це процес.

Сейчас вы читаете новость «Німці чекають від нас таких же компромісів у бік Європи, які ми зробили в бік Росії». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть